Werknemer thuis wegens coronavirus. Geen klachten, toch ziekmelden?

Laatste update: 20 maart om 11:41 uur

Het zal steeds vaker voorkomen de komende periode: werknemers die thuis blijven vanwege het coronavirus maar geen klachten hebben. Hoe moet u met deze werknemers omgaan? Bent u verplicht het loon van deze werknemers door te betalen?

Als u medewerkers heeft die niet naar werk kunnen komen wegens besmettingsgevaar (bijvoorbeeld vanwege een zieke partner, of omdat ze in een risicogroep zitten) maar zelf geen klachten hebben, dan moet u deze medewerkers ziek melden. Ook voor deze medewerkers geldt dus een loondoorbetalingsverplichting. Uw verzekering keert echter niet uit, want de medewerker zelf is niet ziek.

Als er geen loondoorbetalingsverplichting geldt dan kan er in sommige gevallen bij het UWV voor deze werknemers een Ziektewet-uitkering aangevraagd worden. Het UWV stelt quarantaine gelijk aan andere ziekmeldingen waardoor werknemers die niet ziek zijn maar wel thuis zitten toch aanspraak kunnen maken op een Ziektewet-uitkering. Het UWV kent de Ziektewet-uitkering alleen toe wanneer uw werknemer door besmettingsgevaar niet op de werkplek kan verschijnen en zijn werk niet thuis of op afstand kan doen.

Waarschijnlijk kunt u sowieso aanspraak maken op het nieuwe Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid. Dit is een algemene tegemoetkoming in de loonkosten (ongeacht of mensen ziek zijn of niet) afhankelijk van de hoogte van het omzetverlies als gevolg van corona. Het is nog niet mogelijk om deze uitkering aan te vragen op dit moment.

Let wel op: werknemers die uit zichzelf besluiten om thuis te blijven alleen omdat zij bang zijn om besmet te raken, hoeft u geen loon door te betalen. Overleg met uw werknemer wat in zijn of haar situatie het verstandigst is om te doen.

Onlangs kwam de vraag op het secretariaat binnen hoe het nu zit met vakantiedagen? Bouwt een werknemer die thuis zit vanwege het coronavirus nog vakantiedagen op?

Voor medewerkers die thuis zitten vanwege het coronavirus en die u heeft ziekgemeld gelden de normale regels voor zieke werknemers. Dit betekent dat de werknemer alleen de wettelijke vakantiedagen opbouwt over de periode dat hij thuis zit en geen werkzaamheden verricht.

Daarom bent u BETA-lid

  • Direct en praktisch advies door uw eigen tankstationspecialisten
  • Regionale en informele bijeenkomsten met collega‚Äôs
  • Cao maatwerk; een betaalbare branche cao
  • Altijd als eerste op de hoogte van actuele branchezaken