Financiële maatregelen wegens corona – wat kunt u zelf doen?

Laatste update: 18 maart om 11:15 uur

Als gevolg van de coronacrisis kampen veel bedrijven met financiële schade. De overheid heeft inmiddels een pakket aan maatregelen gepresenteerd. Daarnaast kunt u ook zelf het nodige doen. BETA zet het voor u op een rijtje.

Wat zijn de overheidsmaatregelen?
Om de liquiditeit te vergroten heeft de overheid grofweg drie instrumenten in de aanbieding:

  1. Personeel: de Werktijdverkorting is van de baan. In plaats daarvan komt er Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Het gaat nu niet langer om het wegvallen van werk, maar om het wegvallen van omzet (20%). Dit betekent dat u hier snel voor in aanmerking komt als tankstation, omdat de brandstofverkoop een groot deel van uw omzet bepalen. Hier leest u er meer over.
  2. Krediet: Om de liquiditeit te verruimen is het gemakkelijker gemaakt om krediet aan te trekken. Banken krijgen de garantie dat bij niet betalen de overheid hier voor een groot deel garant staat. Deze kredietfaciliteiten vraagt u aan bij uw eigen kredietverstrekker. Uiteraard kunnen we u helpen bij een aanvraag en of een gesprek met de bank. Vaak is noodzakelijk om enige cijfermatige onderbouwing te geven. Met deze maatregel beperkt u geen kosten maar voorkomt u liquiditeitsproblemen. Zie hier meer over deze mogelijkheid.
  3. Belasting: Ondernemers kunnen wegens de coronacrisis gemakkelijker uitstel van betaling van belastingen aanvragen bij de Belastingdienst. Ook kunt u de voorlopige aanslag laten verlagen. Met deze maatregel blijft het geld in huis en betaalt u niet onnodig teveel belasting. Zie hier meer informatie op de site van de Belastingdienst.


Wat kunt u zelf doen?

U kunt uw voorraad beperken, openingstijden aanpassen en mogelijk bedrijfsonderdelen sluiten. Daarnaast kunt u de personele inzet beperken uiteraard met inachtneming van de arbeidsregels. Met leveranciers en verhuurders zijn in overleg afwijkende betalingstermijnen af te spreken. Huurbetalingen kunnen bijvoorbeeld omgezet worden in een lening. Devies moet immers zijn dat gezonde bedrijven door deze dip heen komen. Ook verhuurders zijn er niet bij gebaat dat huurders het niet redden.

Zie hier een artikel daarover inclusief twee voorbeeldbrieven om te gebruiken richting uw leverancier en/of verhuurder.

Voor al uw vragen geldt: stel ze aan ons! Bij voorkeur in eerste instantie via corona@beta-tankstations.nl, dan zorgen wij ervoor dat de juiste persoon zo snel mogelijk contact met u opneemt.

 

Daarom bent u BETA-lid

  • Direct en praktisch advies door uw eigen tankstationspecialisten
  • Regionale en informele bijeenkomsten met collega’s
  • Cao maatwerk; een betaalbare branche cao
  • Altijd als eerste op de hoogte van actuele branchezaken