Week van de veiligheid: Geweld

Gelukkig maken we het niet vaak mee, maar soms hebben tankstationsmedewerkers te maken met geweld. Klanten die boos zijn omdat hun pomp niet wordt vrijgegeven, mensen die haast hebben en het gevoel hebben dat ze té lang moeten wachten of iemand die geen tabak meekrijgt omdat hij geen legitimatiebewijs bij zich heeft. Boosheid kan snel overslaan in agressie, wat een vervelende situatie oplevert voor de medewerker achter de kassa of in de winkel. BETA wilt u als werkgever, samen met uw werknemers, zo goed mogelijk ondersteunen om zo goed mogelijk met dit soort situaties om te gaan.

Agressie kan zich voordoen in verschillende vormen. Iemand kan verbaal agressief zijn, met scheldkanonnades tot gevolg of iemand wordt fysiek. De werknemer staat in de meeste gevallen achter de kassa waardoor hij of zij niet direct kan worden geraakt. Vaak moeten winkelmeubilair of losstaande spullen het ontgelden. De gevallen komen gelukkig niet te vaak voor, toch is het altijd belangrijk om uw werknemers zo goed mogelijk te instrueren hoe zij moeten omgaan met dit soort situaties.

Hiervoor heeft BETA Opleidingen nieuwe leermodules ontwikkelt die vanaf nu beschikbaar zijn via mijnpowerup.nl. Door onder andere de module ‘Omgaan met Agressie’ wordt de werknemer via een combinatie van video’s, informatie en quizvragen bekend gemaakt met tips en tricks om een dergelijke situatie goed aan te vliegen.

Indien u na een geweldsincident schade heeft geleden, zowel materieel als psychologische schade van een medewerker, kunt u zich wenden tot Schadefonds Geweldsmisdrijven. Hier kunt u uw schade vergoedt krijgen waarna het fonds achter de dader aan gaat. Hiermee hoeft u niet te wachten totdat bijvoorbeeld een politieonderzoek is afgerond en de daders zijn ingerekend. Voor uw werknemers kunt u ook Slachtofferhulp Nederland inschakelen, om in de afwikkeling na een geweldsincident ondersteuning te bieden.

Zorg ervoor dat geweldsincidenten binnen het tankstation bespreekbaar zijn. Bereid werknemers goed voor op mogelijke situaties, ondanks dat deze niet met regelmaat voorkomen. Luister daarnaast ook goed naar de werknemers over waar zij zich fijn bij voelen, een goed werkklimaat draagt bij aan de impact die zo’n situatie kan veroorzaken.

Heeft u vragen of opmerkingen over dit onderwerp? Neem dan contact op met het BETA-secretariaat via 010 – 411 1180 of mail info@beta-tankstations.nl. Voor vragen over e-learnings en Power UP kunt u terecht bij opleidingen@beta-tankstations.nl

Daarom bent u BETA-lid

  • Direct en praktisch advies door uw eigen tankstationspecialisten
  • Regionale en informele bijeenkomsten met collega’s
  • Cao maatwerk; een betaalbare branche cao
  • Altijd als eerste op de hoogte van actuele branchezaken