De avondklok: laatste stand van zaken

Tussen zaterdag 23 januari 21.00 uur tot woensdag 10 februari 2021 om 04.30 uur ‘s ochtends is er in Nederland een avondklok van kracht. Tankstations mogen openblijven, maar levensmiddelen mogen tussen 20.45 uur en 06.00 uur niet verkocht worden. Dit staat haaks op het beleid tijdens de eerste lockdown, toen tankstations verzocht werden hun voorzieningen open te houden voor het noodzakelijk verkeer en beroepsgoederen vervoer. Wij hebben hierover rechtstreeks contact gezocht met het ministerie van Economische Zaken, en gevraagd dit te heroverwegen. Wij zullen u berichten als dit wijzigt.

Wat houdt avondklok in?
De avondklok houdt in dat mensen tussen 21:00 uur en 4:30 uur zich niet op straat mogen begeven tenzij zij een geldige reden daarvoor hebben. Een van deze uitzonderingen zijn mensen die in verband met hun werk de straat op moeten. De avondklok geldt van zaterdag 23 januari 21.00 uur tot woensdag 10 februari 2021 om 04.30 uur ‘s ochtends.

Moeten de tankstations dicht tijdens de avondklok?
Tankstations hoeven niet dicht tijdens de avondklok. Tankstations behoren tot de vitale processen waardoor zij de uitzonderingspositie hebben om open te blijven. Tankstations mogen openblijven, maar levensmiddelen mogen tussen 20.45 uur en 06.00 uur niet verkocht worden. De gedachte achter deze maatregel is dat tankstations geen aantrekkende werking mogen hebben op mensen die tijdens de avondklok toch op pad gaan. Wij hebben geen nadere definitie van “levensmiddelen” en wat hier precies onder valt.

Welke gevolgen heeft de avondklok voor mijn werknemers?
Werknemers die avond- of nachtdiensten werken bij een tankstation mogen zich onder de huidige avondklok-maatregelen op straat begeven als de avondklok actief is. Zij dienen gewoon naar hun werk te kunnen. Uw werknemers moeten dan in het bezit zijn van een persoonlijke verklaring + een werkgeversverklaring. Daarmee kunnen ze dan aan de politie/handhaving aantonen dat zij met een legitieme reden op straat zijn. Let ook op dat u werknemers die werken tot het moment dat de avondklok ingaat van een verklaring voorziet.

Ik verwacht weinig tot geen klanten als er een avondklok in wordt gevoerd, moet ik openblijven?
Deze keuze kunt u als ondernemer zelf maken.

Ik zal door de invoer van een avondklok veel inkomsten mislopen, krijg ik dit gecompenseerd?
In beginsel valt het mislopen van inkomsten onder het ondernemersrisico. Wel kunt u gebruiken maken van het totale steunpakket van de overheid dat mede n.a.v. het invoeren van de avondklok verder is uitgebreid.

Mag ik wel doorgaan met bezorging tijdens de avondklok?
Ja, dat mag doorgaan. Uw mensen zullen dan wel de juiste verklaringen op zak moeten hebben. Afhalen is niet toegestaan tijdens de avondklok.

Enkele algemene vragen over de avondklok vindt u hier in een overzicht. 

Daarom bent u BETA-lid

  • Direct en praktisch advies door uw eigen tankstationspecialisten
  • Regionale en informele bijeenkomsten met collega’s
  • Cao maatwerk; een betaalbare branche cao
  • Altijd als eerste op de hoogte van actuele branchezaken