Vanaf 1 juli 2021 óók statiegeld op kleine petflessen

Op 1 juli 2021 verandert het statiegeldsysteem. Vanaf dat moment wordt er ook statiegeld geheven op kleine plastic flessen van frisdranken en waters. Tegelijk komen er veel meer (verplichte en vrijwillige) inleverpunten om die extra flessen te kunnen verwerken. Om de kleine én grote statiegeldflessen herkenbaar te maken voor consumenten en inleverpunten bij tankstations, krijgen ze een statiegeldlogo en een nieuwe EAN-code. Het nieuwe systeem vraagt dus behoorlijk wat aanpassingen van alle betrokken partijen.

Bemande tankstations langs Rijkswegen
Grotere supermarkten, bemande tankstations langs de snelweg, bemande treinstations en grotere cateraars: alle zijn straks verplicht om statiegeldflessen in te nemen. Het wordt een open inleversysteem: de consument kan inleveren bij alle innamepunten. Het maakt niet uit waar hij of zij de flessen heeft gekocht. Voor een kleine petfles krijgt hij 15 cent, voor een grote 25 cent. Welke vergoeding een innamepunt ontvangt, hangt af van de manier van innemen. Overigens vallen alleen de plastic (meestal pet)flessen van frisdranken en waters in het statiegeldsysteem. Dus niet de flessen van sap of zuivel, of de glazen bierflesjes. Naast de verplichte inzameling kan er ook vrijwillig meegedaan worden door ondernemers met hun tankstations.

Handmatig
Naar verwachting zullen de meeste innames van plastic flessen handmatig ingenomen worden. Vervolgens worden deze flessen in plastic zakken gedaan die te bestellen zijn of in daarvoor geschikte bakken. Ook kunt u zogenaamde donatiebakken neerzetten waar de klant zijn flessen in kan gooien zonder statiegeld te clamen en gaat de opbrengst rechtsreeks naar een aan te geven goed doel. Er zijn inname machines verkrijgbaar maar die zijn vooralsnog vrij kostbaar. Men krijgt wel een zogenaamde ‘handlingsfee’ van de leveranciers terug. Daar wordt nu een systeem voor opgezet. Zo ook voor de retourzendingen in zakken. Daar komen we later nog op terug.

Neem contact op
Statiegeld Nederland is verantwoordelijk voor de uitvoering van het nieuwe systeem, waarin CBL en FNLI vertegenwoordigd zijn. De organisatie neemt de taken over van Stichting Retourverpakking Nederland (SRN) en wordt het contactpunt van producenten, innamepunten (w.o. tankstations) en consumenten. Producenten en (toekomstige) innamepunten worden gevraagd om contact op te nemen: info@statiegeldnederland.nl. Ze worden dan op de hoogte gehouden over en gesteund bij de invoering van de nieuwe verplichtingen.

Lees meer over de impact
Uiteindelijk is het doel om in januari 2022 ongeveer 90% van het totaal aantal plastic flessen in te zamelen. Meer informatie over de aanleiding voor het nieuwe statiegeldsysteem en de verplichtingen en vergoedingen die eruit voortkomen staat op www.statiegeldnederland.nl. U kunt ook contact opnemen met Lisanne Henneveld van het secretariaat via lisanne@eendrachtbv.nl  of 010-41 111 80.

Daarom bent u BETA-lid

  • Direct en praktisch advies door uw eigen tankstationspecialisten
  • Regionale en informele bijeenkomsten met collega’s
  • Cao maatwerk; een betaalbare branche cao
  • Altijd als eerste op de hoogte van actuele branchezaken