Vakantie en reisadvies, zo zit het.

Vanwege het coronavirus zijn de reisadviezen naar vakantielanden belangrijker dan ooit, ook voor werkgevers. Als een werknemer in een land met negatief reisadvies is geweest moet hij/zij bij terugkomst 14 dagen in verplichte thuis-quarantaine. Wat betekent dit precies voor de werkgever, en hoe zit het met de loondoorbetalingsplicht?

De overheid werkt met vier verschillende kleurcodes om aan te geven welk reisadvies geldend is.

  • Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico’s;
  • Geel: Let op, veiligheidsrisico’s (de regels wijken af van wat we in Nederland gewend zijn);
  • Oranje: Alleen noodzakelijke reizen (vakantie is geen noodzakelijk reizen);
  • Rood: Niet reizen (Te grote veiligheidsrisico’s)

In verband met corona zijn vooral de codes geel, oranje en rood relevant. Omdat elk land verschillende maatregelen omtrent het coronavirus hanteert krijgen veel landen code geel, de regels zijn anders en je loopt risico. Echter wordt het niet afgeraden om op reis te gaan naar een land met code geel.

Als het aantal besmettingen van het coronavirus toeneemt in een land en de overheid het niet meer verantwoordelijk vindt om burgers naar dit land te laten gaan, wordt het advies oranje afgegeven. Dit betekent dat alleen noodzakelijke reizen toegestaan zijn. Bij terugkomst uit een land met code oranje of rood moet daarnaast ook verplicht veertien dagen quarantaine in acht worden genomen.

Loondoorbetalingsplicht
Deze kleurcodes hebben ook gevolgen voor de loondoorbetalingsplicht die u heeft als een werknemer na terugkomst verplicht in quarantaine moet. Als een werknemer naar een land reist waar bij vertrek code oranje of rood van kracht was, en hij kan de verplichte quarantaine niet tijdens zijn vakantie uitzitten, hoeft u als werkgever tijdens deze periode geen loon door te betalen. Zoals wij in onze eerdere artikel over vakantie lieten weten is er op dat moment sprake van opzet vanuit de werknemer, waardoor het recht op loondoorbetaling bij ziekte (wat in dit geval van toepassing is) niet op gaat.

Als een werknemer uit een land terugkeert waar tijdens het verblijf het reisadvies van geel naar oranje of rood is veranderd, en hij kan de verplichte quarantaine niet tijdens zijn vakantie uitzitten, dient u als werkgever het loon tijdens deze periode gewoon door te betalen.

Concluderend neemt de werknemer zelf een risico als hij op reis gaat naar een landen waar negatieve reisadviezen gelden. Dit kan resulteren in het mislopen van loon door de verplichte quarantaine na thuiskomst. Informeer uw personeel hierover en wijs hen op de gevolgen.

Heeft u vragen omtrent vakantie tijdens corona, of heeft u andere corona-gerelateerde vragen? Neem dan contact op met het Coronameldpunt van BETA via corona@beta-tankstations.nl

Daarom bent u BETA-lid

  • Direct en praktisch advies door uw eigen tankstationspecialisten
  • Regionale en informele bijeenkomsten met collega’s
  • Cao maatwerk; een betaalbare branche cao
  • Altijd als eerste op de hoogte van actuele branchezaken