Toekomstbestendige tankstations

Weet u nu al zeker welke investeringen u volgend jaar wilt gaat doen? En waar het allemaal naar toe gaat?
RABO maakt elk jaar een overzicht van trends voor branches en bedrijven. Ook voor tankstations. Op de ALV van BETA dit jaar, benoemde Kevin Rijpert deze zaken nog en alle aanwezigen luisterden geboeid. Maar niet iedereen was daar… Daarom noemen we die trends nog even kort en zetten het voor u op een rijtje.

Nu en straks
Voor de korte termijn is de verwachting dat de totale afzet van brandstoffen in Nederland stabiel zal blijven. Het aandeel van benzine zal verder groeien ten koste van diesel. De verkoop van lpg zal sterk blijven dalen. Op de lange termijn zal de vergroening van het wagenpark, door efficiëntere brandstofmotoren en de opkomst van elektrische auto’s, tot een sterke daling leiden in de verkoop van brandstofproducten. Innoveren en verduurzamen is essentieel om te kunnen overleven in de markt. Denk hierbij aan: het aanbieden van snellaadfaciliteiten voor volledig elektrische auto’s en duurzame(re) brandstoffen zoals (bio-)cng en (bio-)lng. De overgang naar elektrisch rijden zal gepaard gaan met een stijgende vraag naar snellaadfaciliteiten.

Vanaf 2018 verwacht de Rabobank dat de daling in afzet van brandstoffen zal worden hervat en in de jaren daarna zal versnellen door vergroening van het wagenpark. Er blijven waarschijnlijk twee segmenten over in de branche: onbemande tankstations en het fullserviceconcept. Een duidelijke keuze voor één van deze twee segmenten is sterk aan te raden, volgens RABO. Dankzij lagere exploitatiekosten worden steeds meer bemande tankstations omgebouwd tot onbemande tankstations. Momenteel is meer dan de helft van de 4.200 tankstations in Nederland al onbemand en wij verwachten dat dit verder toe zal nemen.

Fullservice
Het fullserviceconcept is de trend voor bemande tankstations. Hierbij wordt de verkoop van niet-brandstofproducten en diensten van een hoge kwaliteit van steeds groter belang. Denk hierbij aan: een goede bos bloemen, verse gezonde broodjes, hoge kwaliteit koffie, avondmaaltijden, een wasstraat (met uitzondering van tankstations langs rijkswegen), dogwash of een kledingstomerij.

Duurzaamheid
De Rabobank verwacht dat de markt voor duurzame(re) brandstoffen en groene stroom vanaf 2020 sterk zal groeien. Denk hierbij aan (bio-)cng, (bio-)lng en elektriciteit die met zonne- en/of windenergie is opgewekt. Tankstations kunnen verduurzamen door de ecologische voetafdruk van de geleverde producten en diensten zo klein mogelijk te maken en te stroomlijnen met de principes van de circulaire economie. Denk hierbij aan het gebruik van regionale producten, duurzame koffie en vlees met een Beter Leven-keurmerk. Ondernemers dienen afval zoveel mogelijk te scheiden. Daarnaast kunnen tankstations de eigen bedrijfsvoering zoveel mogelijk vergroenen door te investeren in: energiezuinige (led)verlichting, isolatieverwarming met warmtepompen, 100% groene energie en het plaatsen van zonnepanelen (zie ons BETA-aanbod zonnepanelen linkje..).

Innoveren
Tankstations kunnen de klant zoveel mogelijk gemak, comfort, kwaliteit en snelheid te bieden door: een uitnodigende, warme shopinrichting, snelle bediening en een aanbod dat past bij de doelgroep. Kennis van de wensen van passanten is hiervoor van essentieel belang. Grotere tankstations kunnen onderscheidend vermogen creëren door de samenwerking te zoeken met branchevreemde partijen zoals een supermarktketen, bakkerijformule en/of een pakket- ophaalservice. Brandstof zal niet meer betaald worden met een pasje maar met een app en levert automobilisten besparing en gemak op. Dit kan bijvoorbeeld met MyOrder.

Snellaadfaciliteiten
De overgang naar elektrisch rijden zal gepaard gaan met een stijgende vraag naar snellaadfaciliteiten. De Rabobank verwacht dat tankstations die in staat zijn op termijn snelladen te faciliteren, over vijf à tien jaar beter zullen presteren. BETA raadt aan daar zeker naar te kijken en u over te laten informeren.

Shop
Een traditionele tankshop staat vol met producten die boordevol suikers en ongezonde vetten zitten. De Rabobank verwacht dat tankstations die in staat zijn om een breed aanbod te creëren van gezonde, verse en duurzame producten, zoals smoothies en vers belegde broodjes, beter zullen presteren. Een modulaire shopinrichting zorgt ervoor dat de ondernemer zijn shop gemakkelijk en snel kan aanpassen om in te spelen op de nieuwste (food)trends, zoals pick en mix.

Lisanne Henneveld: We zullen onze tankstations moeten gaan vergroenen en verduurzamen. Dat is de uitdaging voor de komende jaren. En daar moeten we niet te lang mee wachten. Begin vandaag en doe kleine stappen. Wellicht beginnen met LED-verlichting en gezondere happen. Beter voor het milieu, uw portemonnaie en de klant zelf. Dus beter voor u……..

 

Daarom bent u BETA-lid

  • Direct en praktisch advies door uw eigen tankstationspecialisten
  • Regionale en informele bijeenkomsten met collega’s
  • Cao maatwerk; een betaalbare branche cao
  • Altijd als eerste op de hoogte van actuele branchezaken