Shop dicht? Geen verkoop LPG.

Vele BETA-ondernemers verkopen nog LPG. Maar dat kan niet meer als u de shop tijdelijk wil sluiten in verband met de Corona crisis. Realiseert u zich dat? We worden op dit moment allemaal en voortdurend met nieuwe gevolgen van het Corona virus geconfronteerd. Dat is moeilijk maar het is ook belangrijk om daar op de juiste en wettelijke wijze mee om te blijven gaan. Vanuit hun toezichthoudende taak hebben verschillende omgevingsdiensten kennelijk nagedacht hoe om te gaan met LPG als de shop om redenen die met Corona verband houden, tijdelijk geheel dicht gaan. In dat verband worden deze stations onbemand in plaats van bemand en is er derhalve ook geen toezicht meer op het verkopen van LPG. En dat maakt dan vervolgens dat er géén LPG meer verkocht mag worden omdat dat vooralsnog niet is toegestaan in Nederland.

Onbemande aflevering LPG
Alleen aflevering met een LPG-afleverautomaat is mogelijk. Het gaat hierbij om een afleverzuil waarbij zonder direct toezicht kan worden getankt. Wel moet er een toezichthoudende persoon binnen 3 minuten na een oproep aanwezig zijn. Ook kunnen er alleen geregistreerde afnemers, door een identificatievoorziening, van de afleverautomaat gebruik maken (Activiteitenregeling artikelen 5.79 tot en met 5.84). Dit is dan nu al vaak mogelijk en geregeld, maar bij de meeste LPG-verkopende stations is er gewoon nog toezicht vanuit de shop.

Lisanne Henneveld: “Ik ontving een bericht dat er preventief gecontroleerd gaat worden door Omgevingsdiensten op het toezicht op verkoop van LPG, met name als de shop tijdelijk gesloten wordt. Dit moet dus een aandachtspunt zijn voor elke ondernemer die besluit zijn medewerkers, die normaal toezicht op LPG houden, naar huis te sturen omdat hij de shop tijdelijk sluit. Er is hier een bericht over uitgegaan dat u HIER kunt lezen. 

Conclusie
Mocht u niet meer bemand zijn tijdelijk, stel dan de LPG-installatie buiten gebruik en stel de leverancier en de omgevingsdienst hiervan op de hoogte. Geef middels borden bij de ingang van het tankstation en de LPG-afleverinstallatie duidelijk aan dat er geen LPG meer (tijdelijk) verkocht wordt en scherm de installatie rondom af met rood-witte afzetlinten.

Mocht u hierover nog vragen of opmerkingen hebben, neemt u dan contact met Lisanne op via lisanne@eendrachtbv.nl of bel met 010-41 11 180. Maar voorkom in ieder geval boetes.

Daarom bent u BETA-lid

  • Direct en praktisch advies door uw eigen tankstationspecialisten
  • Regionale en informele bijeenkomsten met collega’s
  • Cao maatwerk; een betaalbare branche cao
  • Altijd als eerste op de hoogte van actuele branchezaken