Schrik vanwege boete

“Afgelopen maand kreeg ik een mail met daarin een verzoek om advies vanwege een bestuurlijke strafbeschikking die was opgelegd aan één van onze leden” zo vertelde Lisanne Henneveld. Waarom meteen een boete? Voorheen kregen we toch altijd een waarschuwing? Het liep allemaal toch zo’n vaart niet….

“Ik bekeek de bijgaande brief en constateerde dat een nieuw instrument was ingezet door de Omgevingsdienst (sinds 2012 mogelijk). Namelijk de bestuurlijke strafbeschikking. Ik was die slechts één keer eerder tegengekomen.”

BSB Milieu
Een bestuurlijke strafbeschikking milieu (BSB Milieu) wordt opgelegd door een o.a. de Omgevingsdienst. Het betreft een boete welke wordt opgelegd in het kader van het strafrechtelijke onderzoek. Er was namelijk iets niet aangetroffen in het installatieboek op het tankstation dat er wel had moeten zijn. De Omgevingsdienst kan met de bestuurlijke strafbeschikking een geldboete opleggen, die -net als de ‘gewone’ strafrechtelijke boete- hoe dan ook betaald moet worden, tenzij de persoonlijke verklaring goed is dan wel in verzet anders wordt besloten. Ons BETA-lid schrok erg en vond het heel vervelend dat iets niet klopte, terwijl daar altijd zo hard aan gewerkt werd. Het BETA-lid werd gesommeerd voor een officiële strafrechtelijke verklaring op kantoor te komen. Dat voelde niet fijn. Vervolgens is de ondernemer naar het kantoor van de Omgevingsdienst gegaan in het provinciehuis. Alles verliep formeel maar vriendelijk. De ondernemer heeft uitleg gegeven over de situatie en de beschikking werd gelukkig ingetrokken. Geen boete dus maar wel geschrokken.

Wanneer opgelegd?
Een bestuurlijke strafbeschikking wordt opgelegd met als doel om de overtreder te bestraffen, uiteraard naast het doel om ervoor te zorgen dat de overtreder de situatie gaat herstellen. Deze maatregel wordt voornamelijk gebruikt in het kader van het lik-op-stukbeleid. Het grote verschil met de bestuurlijke boete is dat de bestuurlijke strafbeschikking wordt ingezet als er sprake is van een strafrechtelijke overtreding. Verzet hiertegen wordt daarom aangetekend bij het Openbaar Ministerie, en niet bij de Omgevingsdienst.

Geldboete
De Omgevingsdienst kan met de bestuurlijke strafbeschikking zelfstandig een geldboete opleggen, die net als de bestuurlijke boete hoe dan ook betaald moet worden, tenzij in verzet anders wordt besloten. Ook al had onze ondernemer verder geen problemen in casu, de omgevingsdienst deelde wel mee in het algemeen strenger zullen gaan handhaven op het gebied van milieu. Dat betekent niet alleen voor de onderhavige ondernemer maar ook voor alle andere ondernemers met een tankstation dat zij beter de zaak zo spoedig mogelijk -indien nodig- op orde brengen. Je weet het tenslotte maar nooit wanneer ze langskomen en dat scheelt dan weer geld. Mooi verdiend toch?

Voor meer informatie kunt u mailen naar lisanne@eendrachtbv.nl.

Daarom bent u BETA-lid

  • Direct en praktisch advies door uw eigen tankstationspecialisten
  • Regionale en informele bijeenkomsten met collega’s
  • Cao maatwerk; een betaalbare branche cao
  • Altijd als eerste op de hoogte van actuele branchezaken