Schone en stille taxi’s in 2025 in 6 steden

Heeft u als tankstationondernemer een lucratieve afspraak met de taxibedrijven in de omgeving? Let dan nu even goed op. Want alle taxi’s in Nederland moeten schoon (emissievrij) en stil zijn in 2030 en vanaf 2025 al in de grote steden. Staatssecretaris Van Veldhoven heeft daar concrete afspraken over gemaakt met zes grote steden en diverse partijen uit de taxisector. Het geeft verdere invulling aan de afspraak uit het Klimaatakkoord om transport te verduurzamen. Dit wordt de komende tijd verder uitgewerkt.

Vrij van uitlaatgassen en stil
Zes grote gemeenten hebben hun handtekening gezet onder de ambitie om vanaf 2025 volledig over te gaan op taxi’s die uitstootvrij rijden. Het gaat om Amersfoort, Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam en Tilburg. In totaal rijden hier ongeveer driekwart van de in totaal tienduizend consumententaxi’s in Nederland rond. Voor bestaande taxi’s komt een landelijke overgangstermijn. Maar de verwachting is dat er meer steden en partijen eerder dan 2030 zullen volgen.

4 keer meer kilometers
Staatssecretaris Van Veldhoven is van mening dat dit een goede stap is. Taxi’s rijden gemiddeld vier keer zoveel kilometers als personenauto’s. Als ze allemaal elektrisch of op waterstof rijden is dat goed voor de schone lucht, het klimaat en is er minder lawaai op straat. Fijn voor de chauffeur, de passagier en eigenlijk voor alle andere mensen in de stad. Samen met de taxiondernemers gaan we aan de slag om de overstap voor hen mogelijk te maken”.

Rol gemeentes
Deze deal is een eerste stap op weg naar volledig schone taxi’s in heel Nederland. Belangrijk uitgangspunt is dat taxiondernemers de tijd krijgen om de overstap te maken. Over de termijn hiervoor moet eind dit jaar helderheid zijn. Ook de randvoorwaarden worden verder uitgewerkt. Zo zijn gemeenten aan de slag om te zorgen dat er voldoende laadpunten zijn voor taxi’s, bijvoorbeeld bij taxistandplaatsen. Het Rijk werkt ondertussen aan regelgeving, zodat straks in alle gemeenten die meedoen dezelfde regels gelden. In 2022 moet hier meer duidelijkheid over zijn.

Rol tankstations
Onderbelicht is hier weer de rol van de bestaande tankstations in deze. Claim daarom vooral tijdig bij uw gemeente uw rol bij deze emissievrije taxi’s en geef aan dat u ook (snel)laadpunten en waterstofafleverpunten wilt realiseren. Ook voor uw taxiklanten.
Zie hiervoor de conceptbrief van BETA die u kunt gebruiken en/of aanpassen hiervoor . Voor vragen kunt u altijd mailen naar lisanne@eendrachtbv.nl  of bel naar 010-411 11 80.

Daarom bent u BETA-lid

  • Direct en praktisch advies door uw eigen tankstationspecialisten
  • Regionale en informele bijeenkomsten met collega’s
  • Cao maatwerk; een betaalbare branche cao
  • Altijd als eerste op de hoogte van actuele branchezaken