Schadeclaim na accijnsverhoging 2014

Je wordt er natuurlijk moedeloos van. Een overheid die zich, onlangs herhaaldelijke waarschuwingen vooraf door BETA en anderen, niet laat tegenhouden en koppig toch weer een grote accijnsverhoging doorvoert in 2014. Het eerdere kwartje van Kok dat teruggedraaid zou worden bleek ook een wassen neus. Tel daarbij nog de jaarlijkse indexatie van de accijns op en ziedaar….. een meer dan verwacht weglekeffect bij de grens van liters motorbrandstoffen alsook shopverkopen. Want als je over de grens goedkoper kunt tanken doe je net zo makkelijk ook de rest van je boodschappen en sigarettenaankopen daar in Duitsland of België. En zo verliest niet alleen de grensondernemer zijn klanten en blijft zijn station er verlaten bij liggen maar krijgt de rijksoverheid ook nog eens vele malen minder accijns binnen van allerlei producten. Kortzichtig en heel schadelijk.

 

Schade
Marcel Kok is een van die ondernemers die al jarenlang vecht om zijn schade vergoed te krijgen van de overheid. Zijn shop is inmiddels gesloten, personeel is ontslagen en zijn station is nu onbemand terwijl het niet beter gaat. Samen met Lisenka van Oppen en andere lotgenoten gaat hij nu toch door met advocaat Dirk van den Berg om de schade die hij de afgelopen jaren heeft geleden te verhalen op de Staat. Kok en Van Oppen menen de schade goed te kunnen onderbouwen met cijfers en steken de zaak anders in dan eerder samen met BETA en BOVAG. De eerste zaak, een kort geding, werd helaas verloren. De Staat weigerde vervolgens om de tafel te gaan zitten met partijen en daardoor mislukte een poging tot een vorm van mediation via de rechter. Ook in de rechtszaak daarna lukte het niet om juridisch gelijk te krijgen alhoewel het een ieder heel duidelijk was dat veel ondernemers failliet dreigden te gaan dan wel hun vermogen waren wijtgeraakt omdat de Staat de schatkist wilde vullen.

 

Gelijk krijgen
BETA vindt het heel stoer dat Kok en zijn mede lotgenoten nogmaals een stap naar de rechter wagen. BETA begrijpt het inmiddels diepgewortelde gevoel van onbehagen en woede over de halsstarrige houding van de overheid die wel zelf geld wil ophalen maar de daarvan gedupeerden niet wil compenseren. Terwijl ze dat eerder bij het kwartje van Kok uiteindelijk wel hebben gedaan. Dat schept toch normaliter een precedent. Maar BETA weet ook helaas dat gelijk hebben en gelijk krijgen soms twee verschillende zaken zijn. Hoe oneerlijk ook.

Lisanne Henneveld: “Ik wens de heer Kok en andere gedupeerde tankstationondernemers heel veel succes toe bij hun procedure met Dirk van den Berg. Het voelt nog steeds zeer ongemakkelijk dat er geen recht gedaan is aan de grensondernemers die zoveel te lijden hebben gehad door de accijnsverhoging in 2014. Ik hoop dat in dit geval de aanhouder wint!”.

Daarom bent u BETA-lid

  • Direct en praktisch advies door uw eigen tankstationspecialisten
  • Regionale en informele bijeenkomsten met collega’s
  • Cao maatwerk; een betaalbare branche cao
  • Altijd als eerste op de hoogte van actuele branchezaken