Reisadviezen wijzigen, wat betekent dit voor uw werknemers?

Met ingang van 27 juli 2021 is het beleid omtrent de geldende reisadviezen in Europa aangepast. Er worden geen oranje reisadviezen meer afgegeven op basis van het aantal coronabesmettingen in een EU-lidstaat. Dit betekent dat alle EU-landen een kleurcode groen of geel krijgen. Hierdoor hoeven mensen niet meer bij terugkomst in quarantaine. Vanaf 8 augustus 2021 hebben mensen die uit een land met geel reisadvies terugkeren naar Nederland wel een coronabewijs nodig, mensen die niet in het bezit zijn van zo’n bewijs dienen zich voorafgaand aan de terugreis te laten testen in het land van verblijf.

Het is belangrijk om uw werknemers op de hoogte te stellen van deze veranderingen, zodat zij ook rekening kunnen houden met deze nieuwe maatregelen. Het fijne aan deze verandering is dat er geen quarantaineplicht meer geldt voor mensen die terugkeren uit een EU-lidstaat. Hierdoor zijn er minder belemmeringen om na de vakantie het werk weer te hervatten voor een werknemer. Een vakantie in de EU heeft hierdoor ook geen gevolgen meer op de loondoorbetaling van de werknemer.

Wat verandert er praktisch?
Doordat voor bijna alle Europese landen nu een groen en geel reisadvies is afgegeven betekent dit dat er geen reisbeperkingen meer gelden: mensen mogen hier gewoon heen gaan. Er kunnen nog wel aanvullende inreisbeperkingen gelden die vanuit het land zelf worden gesteld. Via www.wijsopreis.nl wordt er een goed overzicht gegeven welke eisen er per land gelden.

De grootste verandering vindt plaats bij de terugkomst in Nederland. Mensen met een coronabewijs (mensen die volledig gevaccineerd zijn of recent hersteld zijn van corona) kunnen d.m.v. de CoronaCheck-app gemakkelijk een geldige QR-code genereren en op die manier weer terugreizen naar Nederland. Mensen die nog niet of nog niet volledig gevaccineerd zijn moeten verplicht een PCR- of antigentest doen in het land van verblijf, voordat zij terug mogen keren naar Nederland. Op die manier probeert de overheid te voorkomen dat mensen het virus mee terugnemen van vakantie.  Uw werknemers zijn zelf verantwoordelijk om in dien van toepassing hier rekening mee te houden om op tijd terug te zijn voor het werk.

Advies bij terugkomst
Het advies bij terugkomst luidt: test jezelf! Dit betekent dat iedereen, ook mensen die volledig gevaccineerd zijn, er goed aan doet om zich bij terugkomst te laten testen. Mensen die volledig gevaccineerd zijn wordt geadviseerd een zelftest te doen bij terugkomst. Voor niet- of niet volledig gevaccineerde mensen die terugkomen uit een land met geel reisadvies adviseert de overheid binnen 2 tot 5 dagen na thuiskomst een gratis test te doen bij de GGD. U kunt werknemers adviseren om een zelftest te doen vóórdat zij weer voor de eerste keer naar het werk komen na hun vakantie. Dit voorkomt mogelijke besmettingen op de werkvloer. U kunt hen hier niet toe verplichten.

Heeft u vragen over het nieuwe beleid omtrent reisadviezen of heeft u een andere corona gerelateerde vraag, neem dan contact op met het Corona Meldpunt via corona@beta-tankstations.nl of bel 010 – 411 1180.

Daarom bent u BETA-lid

  • Direct en praktisch advies door uw eigen tankstationspecialisten
  • Regionale en informele bijeenkomsten met collega’s
  • Cao maatwerk; een betaalbare branche cao
  • Altijd als eerste op de hoogte van actuele branchezaken