Pinnen blijft belangrijk, ook tijdens pandemie!

De coronacrisis heeft het jaar 2020 flink door elkaar geschut, er leken bijna geen zekerheden meer te zijn om op terug te vallen. Gelukkig bleven de tankstations open en kon de continuïteit hiermee gewaarborgd worden voor onze sector. Waar ook continuïteit in bleef waren het aantal pintransacties binnen de retail, waar tankstations onderdeel van uitmaken. De nieuwe kwartaalcijfers van Betalingsverkeer Nederland laten zien dat pinnen tijdens de pandemie ook populair blijft, vooral bij tankstations.

Als we kijken naar de algemene cijfers (figuur 1) zie je dat ondanks de strengere maatregelen sinds oktober het aantal pintransacties hoog is. Dit is een trend die al een aantal jaar aan de gang is en ook door zal blijven gaan.

Het is ook interessant om te kijken naar de cijfers van onze branche zelf. Uit de informatie van Betaalvereniging Nederland komt naar voren dat er ondanks de ingrijpende lockdown maar een kleine daling is te zien in het aantal pintransacties op tankstations, vooral in vergelijking met andere branches die verplicht dicht moesten of hun klandizie zagen afnemen.

Natuurlijk hebben tankstations het privilege gehad om open te mogen blijven, gezien hun sleutelpositie in de brandstofvoorziening, maar mensen kiezen in deze tijd ook vaker voor pinnen i.p.v. cash. Deze trend neemt al een aantal jaar toe maar is ook versneld door de coronacrisis. Veel mensen willen graag snel door en gebruiken daarvoor even snel hun pinpas en smartphone- of watch. Dit is een zeer vlotte manier maar verkleind ook de mogelijkheid van contact tussen klant en kassier. In onderstaand figuur ziet u de pincijfers binnen tankstations en andere branches.

 

Daarom bent u BETA-lid

  • Direct en praktisch advies door uw eigen tankstationspecialisten
  • Regionale en informele bijeenkomsten met collega’s
  • Cao maatwerk; een betaalbare branche cao
  • Altijd als eerste op de hoogte van actuele branchezaken