Nieuwe lockdown t/m 14 januari 2022: tankstations open, maar horeca alleen langs hoofdwegen

Vanaf zondagochtend 19 december om 5.00 uur gaat Nederland opnieuw in lockdown. Dit betekent dat er nieuwe regels gaan gelden voor tankstations. Deze regels zullen in ieder geval gelden t/m 14 januari 2022:

  • Voor alle locaties die niet aan het hoofdwegennet liggen, geldt dat het restaurant/eet- en drinkgelegenheidsdeel volledig dicht moet. Alleen afhaal is mogelijk. De shop mag onbeperkt openblijven, omdat tankstations onderdeel uitmaken van de essentiële dienstverlening die (deels) uitgezonderd is van de maatregelen.
  • Voor tankstations die aan het hoofdwegennet liggen geldt dat de horeca open mag blijven maar alleen voor beroepschauffeurs. Wij hebben aan het ministerie aangegeven dat deze situatie absoluut niet werkbaar is, en hebben gevraagd om een algemene uitzondering t.a.v. de horeca. Mocht dit weer veranderen, dan laten wij u dit direct weten.

Kinderopvang
Medewerkers van bedrijven die onderdeel zijn van een vitaal proces komen in aanmerking voor extra kinderopvang in de periode van 20 t/m 24 december as. In eerdere lockdowns hebben wij vanuit het ministerie de bevestiging gekregen dat tankstations onder een vitaal proces vallen, te weten “Transport van brandstoffen zoals kolen, olie, benzine en diesel”. Dit zou betekenen dat medewerkers – indien noodzakelijk –  aanspraak kunnen maken op noodopvang.

Wasstraten
Het ministerie heeft desgevraagd laten weten dat er geen beperkingen zijn voor wasstraten omtrent sluitingstijden. Dit betekent dat de wasstraat open mag zijn en niet verplicht om 17:00 hoeft te sluiten.

De lijst met wegen die onder het hoofdwegennet vallen, vindt u hier. De overige (algemene) maatregelen kunt u hier teruglezen.

Daarom bent u BETA-lid

  • Direct en praktisch advies door uw eigen tankstationspecialisten
  • Regionale en informele bijeenkomsten met collega’s
  • Cao maatwerk; een betaalbare branche cao
  • Altijd als eerste op de hoogte van actuele branchezaken