Nieuwe jaar, nieuwe regels: bereid u nu al voor op 2021

Vanaf 1 januari 2021 moet u uw rookwaren afschermen voor de consument. U moet hier dus aankomend jaar actie voor ondernemen! De regeling is in gegaan vanaf 1 januari 2020 maar heeft door middel van een overgangsregeling een jaar uitstel voor onze branche, maar dus zeker geen jaar waarin er over dit onderwerp achterover geleund kan worden. In dit artikel meer info over de nieuwe regeling.

De nieuwe wettelijke regelingen vullen de huidige tabaks- en rookwarenregeling aan of wijzigt deze op enkele punten. De belangrijkste verandering is dus de maatregel dat tabaksproducten en rookwaar niet meer zichtbaar mogen zijn achter de toonbank. Ook de contouren van de pakjes of de kleuren mogen niet zichtbaar zijn voor de klant. De wetgever geeft aan dat er een speciale kast, deur, la of gordijn moet worden aangebracht om hier aan te voldoen. Daarnaast dient de kast neutraal en sober te zijn, waardoor er geen licht- of geluidseffecten op de kast zijn toegestaan. De exacte regels over de ‘look’ van de afscherming volgt nog. Zodra wij meer info ontvangen van de overheid of de NVWA informeren wij u als lid uiteraard gelijk. Wel weten we dat het wel toegestaan is om een ‘functioneel licht’ in de kast te plaatsen zodat uw werknemer goed zicht heeft.

De nieuwe regels maken het ook niet mogelijk om de kast voor andere waren te gebruiken dan alleen de rookwaar en accessoires. Dit dient te voorkomen dat de kast onnodig open gaat. De tabak mag tijdens openingstijden van uw shop alleen maar te zien zijn tijdens het verstrekken van een pakje aan de klant of bij het bevoorraden van de kast. Er zijn ook strenge regels gesteld voor de duur van het openen van de kast. De afscherming mag namelijk niet langer open staan dan nodig is. Daarnaast mag de afscherming maar 1,5 m2 open gaan waardoor niet alle rookwaar zichtbaar is voor de consument.

Dit zijn heel wat ingrijpende veranderingen die de normale gang van zaken flink zal opschudden binnen uw shop. De NVWA zal naast het controleren op de leeftijdsgrens van 18 jaar dus vanaf 1 januari 2021 ook controleren op de afscherming van de rookwaren. BETA denkt altijd met u mee en adviseert u daarom ook graag over deze grote verandering. Het belangrijkste is om dit jaar de nodige voorbereidingen te treffen en het riskeren van grove boetes te voorkomen volgend jaar. Blijf dit jaar ook alert op de controle van de leeftijdsgrens, hiervoor kunt u uiteraard de NIX18 leeftijdsschijven gebruiken. Het is belangrijk dat u als tankstation deze regels naleeft, anders kan dit wellicht nog meer gevolgen hebben voor de algehele verkoop van tabak in de shop.

Voor vragen over deze nieuwe wetgeving kunt u natuurlijk terecht bij het BETA-secretariaat via martijn@eendrachtbv.nl of u kunt bellen naar 010 – 411 11 80.

Daarom bent u BETA-lid

  • Direct en praktisch advies door uw eigen tankstationspecialisten
  • Regionale en informele bijeenkomsten met collega’s
  • Cao maatwerk; een betaalbare branche cao
  • Altijd als eerste op de hoogte van actuele branchezaken