Meer geld overhouden bij tankstations

Veel omzet, beperkte marges.. Je moet er als ondernemer veel tijd en energie in steken om duizenden euro’s over te houden. In dergelijke situaties loont het gebruikt te maken van mogelijkheden om meer geld over te houden bij gelijkblijvende omzet. Dat is waarom de overheid voor diverse branches een case opzet. Zoals ook hieronder. Wij delen deze graag met u.

Tankstations
Bij tankstations is het raadzaam aandacht te geven aan verwarmen, verlichten en isolatie. Soms zijn maatregelen zo eenvoudig dat je verwacht dat ieder bedrijf zal al heeft doorgevoerd. De praktijk blijkt anders. Lang niet overal zijn bijvoorbeeld alle warmwaterleidingen geïsoleerd. Door dat te doen, is snel geld te verdienen. Als een warmwaterinstallatie 1250 uur of meer per jaar draait (iedere dag zo’n 3,5 uur), dan is de maatregel zelfs wettelijk verplicht. Het werk kun je uitbesteden of in eigen beheer uitvoeren.
Nog een tip die te simpel lijkt om te vermelden, maar toch van waarde blijkt: schakel de installatie uit tijdens de zomervakantie en andere perioden dat het bedrijf stil ligt. Al even eenvoudig is het aanpassen van de verwarming aan de bedrijfstijden. Nog altijd worden ruimtes buiten bedrijfstijd verwarmd. Een eenvoudige klokthermostaat levert per jaar al gauw honderd euro op. Dat is snel verdiend.

Duizenden euro’s
Energie besparen is geld besparen. De boodschap is helder en eenvoudig. Toch denken veel ondernemers dat dit vooral opgaat voor grote bedrijven. Daar tikt energieverbruik zwaar aan. Dat beeld is niet terecht, want aandacht voor energie is ook interessant voor kleinere ondernemingen. Dan gaat het natuurlijk niet om miljoenen, maar een voordeel van vele duizenden euro’s per jaar is zeker reëel. Om iedere ondernemer te helpen de kosten zo laag mogelijk te houden, is MKB-Nederland de motor achter de digitale bespaarassistent. Dat is een rekenmodule die in één oogopslag toont hoeveel voordeel bij je eigen bedrijf te halen is. In grote cijfers rechtsboven op je beeldscherm komt een bedrag te staan dat voor veel mensen een verrassing zal zijn. Met wat moeite kan dat bedrag ook op je bankrekening komen te staan. Om hetzelfde voordeel te bereiken via een hogere omzet, moet je waarschijnlijk veel meer doen.

Online programma DEB
De digitale bespaarassistent is onderdeel van een online programma: DEB, wat staat voor Duurzaam Energie Besparen. De ontwikkeling van dat programma is voortgekomen uit de wettelijke verplichting tot energiebesparing bij een jaarlijks gebruik van minimaal 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas. Onder die grens is er géén verplichting. Dan is het niettemin interessant om er aandacht aan te besteden. DEB presenteert per bedrijfstak een lijst van mogelijkheden voor energiebesparing. Als er een wettelijke verplichting is, spreken we van ‘maatregel’. Per mogelijkheid of maatregel krijgt de gebruiker een paar opties aangereikt, inclusief een indicatie van de kosten om ze door te voeren. Om het gemakkelijk te maken, is er voor iedere sector een lijstje van meest interessante maatregelen (de ‘top 10’) om snel kosten te besparen.

Verlichting
Lucratief is ook de overstap van traditionele tl-verlichting op led-lampen. Het energieverbruik daalt met de helft tot twee-derde. Als tl-verlichting in kantoren 14 uur per dag brandt, of bij wasinstallaties ruim 9 uur, dan is vervanging zelfs wettelijk verplicht. Wie aan de slag gaat, kan kiezen voor de meest simpele mogelijkheid: een zogeheten retrofitlamp in de bestaande armatuur draaien. De trap halen om erbij te kunnen, is vermoedelijk het meeste werk. Een andere, duurdere oplossing is de vervanging van armaturen én lampen in één keer. Dat kost ongeveer het dubbele, maar levert ook meer besparing op. DEB zet die keuzemogelijkheden naast elkaar zodat iedereen zelf de beste afweging voor het eigen bedrijf kan maken.
Denk ook eens aan de buiten- en reclameverlichting. Het is mooi als weggebruikers je tankstation herkennen, maar is dat ook nodig midden in de nacht als je gesloten bent? Voor hoeveel passanten brandt het licht? En hoeveel daarvan besluiten op basis daarvan de volgende dag langs te komen? Als de verlichting iedere nacht zes uur minder brandt, is dat op jaarbasis een besparing van 2000 branduren.
Bij sommige besparingsmogelijkheden adviseert het programma om even te wachten omdat een later moment logischer en efficiënter is. In alle gevallen maakt de ondernemer zelf een planningslijst die DEB vervolgens onthoudt. De gebruiker krijgt automatisch bericht als het moment is aangebroken om een eerder geplande maatregel door te voeren.

Isolatie
Op het aandachtlijstje voor tankstations en autowasbedrijven staat ook het advies om verlies van warmte of kou tegen te gaan door een goede isolatie van buitenmuren. Dat kan door het aanbrengen van isolatiemateriaal in de spouwmuur. Steenwolvlokken of PS-schuimparels zijn zeer effectief. In de winter hoeft de verwarming minder hard te werken en in de zomer kan de airco een tandje minder. Behalve energiebesparing zorgt spouwmuurisolatie vaak ook voor een prettiger en comfortabeler binnenklimaat. Anders dan bij de led-verlichting is hier het advies: ga niet zelf klussen. Laat je goed voorlichten door een erkend isolatiebedrijf.
Een laatste voorbeeld uit de lijst van bespaarmogelijkheden: koelmeubels. Tankstations verkopen immers niet alleen benzine, diesel en autogas. Drankjes, broodjes en andere tussendoortjes zijn minstens zo belangrijk. Liggen ze gekoeld? Kijk dan eens naar de manier waarop. Een kleine aanpassing aan het koelmeubel kan al geld opleveren. Op www.deb.nl staat hoe vermeden kan worden dat koude lucht weglekt. Alle kleine beetjes helpen. En wat minder kleine ook!

Soms zijn maatregelen zo eenvoudig dat je verwacht dat ieder bedrijf zal al heeft doorgevoerd. De praktijk blijkt anders, dus het loont om bij uzelf na te gaan wat u wel of niet al heeft gedaan of nog kunt gaan doen.
Voor vragen of opmerkingen kunt u terecht bij Lisanne Henneveld via lisanne@eendrachtbv.nl of bel 010-411 11 80.

Daarom bent u BETA-lid

  • Direct en praktisch advies door uw eigen tankstationspecialisten
  • Regionale en informele bijeenkomsten met collega’s
  • Cao maatwerk; een betaalbare branche cao
  • Altijd als eerste op de hoogte van actuele branchezaken