Let op: nieuwe vorm telefoonoplichting gemeld!

Via een van onze leden heeft BETA geluiden opgevangen over een nieuwe vorm van oplichting per telefoon. Oplichters bellen op naar een tankstation en geven aan dat ze bij de pomp zijn doorgereden en het getankte bedrag graag willen terugbetalen. Er moet vervolgens een Tikkie gestuurd worden of er wordt gevraagd om het rekeningnummer. In realiteit is de beller helemaal geen doorgereden tankstationbezoeker maar proberen zij op geraffineerde wijze geld afhandig te maken of proberen zij iemand op een andere manier te benadelen door bijvoorbeeld ransomware of andere virussen naar een computer of telefoon te versturen.

Tankstations werken uiteraard vaak met een doorrijderssysteem en kunnen op deze manier makkelijk checken of er daadwerkelijk iemand is doorgereden. Dit is bij dit soort meldingen vaak niet het geval. Daarnaast adviseert BETA om als tankstation altijd op een formele manier om te gaan met afwijkende betaalverzoeken van klanten. Stuur nooit Tikkie’s om mensen via een andere weg te laten betalen of geef bankrekeninggegevens af aan ‘klanten’!

Heeft u zelf ervaring met dergelijke telefoonoplichting of andere praktijken? Probeer zoveel mogelijk gegevens te verzamelen van de dader en licht de Politie in over het voorval. Daarnaast is het belangrijk om uw personeel zo goed mogelijk te informeren over dit soort situaties en hoe zij hier mee dienen om te gaan. Maak duidelijk dat het uit den boze is om bijvoorbeeld zelf een Tikkie te sturen of gegevens te verstrekken zonder dat hier toestemming voor is gegeven door een leidinggevende.

Heeft u vragen over deze oplichtingspraktijken of bent u zelf slachtoffer geworden, neem dan contact op met het BETA-secretariaat via 010-411 11 80. Samen kijken we naar een mogelijkheid om u te kunnen helpen!

Daarom bent u BETA-lid

  • Direct en praktisch advies door uw eigen tankstationspecialisten
  • Regionale en informele bijeenkomsten met collega’s
  • Cao maatwerk; een betaalbare branche cao
  • Altijd als eerste op de hoogte van actuele branchezaken