Klimaatverandering versnelt energietransitie

Op 9 augustus heeft het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) tijdens een persconferentie een nieuw rapport gepresenteerd: ‘Climate Change 2021: the Physical Science Basis’. Meer dan 14000 verschillende wetenschappelijke onderzoeken worden geciteerd in dit rapport dat tot stand is gekomen door het werk van 234 klimaatwetenschappers uit 65 verschillende landen.

Realitycheck
Het rapport geeft nieuwe inschattingen van de kans om in de komende decennia de grens van 1.5 graden Celsius opwarming te overschrijden. Tenzij er onmiddellijke en grootschalige reducties in de uitstoot van broeikasgassen worden geïnitieerd, zal het beperken van de opwarming van 1,5 graad Celsius volledig onhaalbaar zijn. Het rapport moet ook dienen als een realitycheck.

Reactie vanuit de Nederlandse politiek
Demissionair-premier Rutte werd tijdens een persconferentie om een reactie gevraagd op de nieuwe bevindingen. Hij noemde het rapport en bijbehorende berichten “zeer zorgelijk”. Hij zei dat het rapport ook een grote rol speelt en zal blijven spelen tijdens de lopende formatie.

Rutte vertelde dat hij met Urgenda en de Staatssecretaris van EZK om de tafel had gezeten om een aantal projecten te bespreken, waaronder de groene-waterstofeconomie, die hij een “een heel spannende ontwikkeling” noemde.

Verder wilde hij nog niet spreken van drastische maatregelen, maar benadrukte hij vooral de kansen die hij hierin voor Nederland ziet ontstaan. Hij hoopt hij dat er de komende tien jaar wellicht ongeveer tien miljoen banen kunnen ontstaan in de hoek van dit vraagstuk als we dit in Nederland goed oppakken. Zo ook in onze branche meent BETA omdat wij bij ons zeer geschikte locaties hebben met ons unieke netwerk door geheel Nederland.

H2 event circuit Zandvoort
BETA pakt dit waterstof thema dan ook op met het H2 event op 24 september a.s. op het circuit in Zandvoort. Er zijn wellicht nog kaarten als u zich nu opgeeft. ’s Morgens kunt u ronkijken op de EV Experience en het circuit zelf en ’s middags het H2 seminar bijwonen. Geef u op bij Claudia van het secretariaat via claudia@eendrachtbv.nl. We ontvangen u graag in Zandvoort.

Daarom bent u BETA-lid

  • Direct en praktisch advies door uw eigen tankstationspecialisten
  • Regionale en informele bijeenkomsten met collega’s
  • Cao maatwerk; een betaalbare branche cao
  • Altijd als eerste op de hoogte van actuele branchezaken