Jonge vakantiekrachten aannemen? Let op de risico’s!

De tijd van vakanties is alweer in aantocht en dit zal ook bij u op station voor nieuwe gezichten zorgen, die de druktes in de vakanties voor u kunnen oplossen. Echter is het belangrijk om op te letten met jonge arbeidskrachten. Het werk op een tankstation wordt namelijk bestempeld als werk met gevaarlijke stoffen en hier hangen veel veiligheidsvoorwaarden aan!

De belangrijkste punten hierbij op een rijtje:

13 en 14 jarigen;
Mogen niet op een tankstation werken!

15 jarigen;
Zij mogen onder toezicht lichte werkzaamheden verrichten op het tankstation. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vakken vullen of helpen bij het inpakken. Een 15-jarige mag NIET achter de kassa werken!  Ook kunt u denken aan het voorspuiten van auto’s bij de carwash. Houd er dan wel rekening mee dat de medewerker niet met de machine in aanraking komt. Het voorspuiten moet dus buiten de carwash gebeuren.

16 en 17 jarigen;
Jongeren van 16 en 17 jaar mogen bijna elk soort werk doen, behalve gevaarlijk werk. Deze leeftijdscategorie mag niet alleen werken op een tankstation, maar er dient altijd deskundig toezicht aanwezig te zijn. De toezichthouder moet zelf goed bekend zijn met dit werk. Ook moet de toezichthouder in de gaten houden of de jongere het werk goed doet, geen gevaar loopt en/of gevaarlijke situaties veroorzaakt.

Werk- en rusttijden
Als het gaat om de hoeveelheid uren die 15, 16 en 17-jarige mogen werken en hoeveel rusturen zij moeten krijgen, zijn hier aanvullende regels voor opgesteld. Klik HIER voor een overzicht met deze informatie.

Het is dus belangrijk om een juiste afweging te maken bij het aannemen van jongeren op uw station. Heeft u vragen over bovenstaande informatie of wilt u een specifieke zaak bij u bespreken, neem dan contact op met het BETA-secretariaat door te mailen naar steven@eendrachtbv.nl of bel naar 010-411 11 80.

Daarom bent u BETA-lid

  • Direct en praktisch advies door uw eigen tankstationspecialisten
  • Regionale en informele bijeenkomsten met collega’s
  • Cao maatwerk; een betaalbare branche cao
  • Altijd als eerste op de hoogte van actuele branchezaken