Vakantie in coronatijd

De afgelopen maanden zijn we met man en macht bezig geweest om corona op afstand te houden van collega’s en klanten. Met veel plannen, middelen en aandacht lijkt dat op tankstations goed te gaan. Maar nu wordt langzaam alles weer normaal, en gaan werknemers weer met vakantie naar het buitenland. De werknemer heeft een huisje of hotel in het buitenland reeds geboekt of is dat van plan. Natuurlijk gunt u iedereen zijn of haar vakantie maar wat kunnen de risico’s voor u, de collega’s en klanten zijn? Mag u een vakantie in een ver buitenland bijvoorbeeld verbieden? En hoe zit het eigenlijk met die kleurcodes?

Verbieden?
Nee, u kunt een werknemer niet verbieden om vakantie te genieten de komende periode. Ook niet als er een code rood of oranje geldt. Maar wat kunt u dan wel doen? Ons advies is wel om de werknemers schriftelijk af te raden om naar gebieden op vakantie te gaan waar geen code groen of geel (“veilig”) geldt. Van een goede werknemer mag u op uw beurt als werkgever weer verwachten dat hij/zij dit advies opvolgt, zeker in de huidige omstandigheden. Bij code groen zijn er geen bijzondere veiligheidsrisico’s. In landen met een geel reisadvies geldt: reizen naar deze landen is verantwoord, maar let wel extra op. De vakantieganger hoeft na terugkeer niet in quarantaine.

Geen loon bij quarantaine?
Daarbij kunt u benoemen dat wanneer de werknemer er toch voor kiest om naar het buitenland te gaan, de mogelijke negatieve gevolgen ervan voor zijn of haar rekening kunnen komen. Bijvoorbeeld dat er géén recht is op loon wanneer een niet zieke werknemer niet tijdig terug kan reizen door maatregelen van de autoriteiten, of wanneer er sprake is van verplichte quarantaine. Voor het uitsluiten van het loon bij ziekte geldt dat er sprake moet zijn van opzet om ziek te worden bij de werknemer. Dat is niet makkelijk om aan te tonen, en verschilt van geval tot geval. Overleg dan ook altijd eerst met ons als u dit overweegt te doen.

Duidelijke afspraken en begrip voor elkaar lijken hier belangrijk. Hoe het zal gaan de komende weken is onduidelijk, maar stap voor stap en elke week opnieuw zal er met verstand gekeken moeten worden met elkaar wat de mogelijkheden zijn. Mocht u vragen of opmerkingen hebben mailt u dan naar corona@beta-tankstations.nl of bel met het BETA secretariaat (010-41 11 180).

Daarom bent u BETA-lid

  • Direct en praktisch advies door uw eigen tankstationspecialisten
  • Regionale en informele bijeenkomsten met collega’s
  • Cao maatwerk; een betaalbare branche cao
  • Altijd als eerste op de hoogte van actuele branchezaken