Ik ben gevaccineerd. Moet ik dan nog in thuisquarantaine?

Het korte antwoord op deze vraag is: nee. Op het moment dat u beschermd bent tegen het coronavirus bent u niet verplicht om in thuisquarantaine te gaan. Hieronder zal worden toegelicht hoe dit precies in elkaar zit.

Sinds de meeste maatregelen eind vorige maand zijn opgeheven, stijgt helaas ook het aantal personen dat positief test op het coronavirus. Wellicht dat u dit ook al begint te merken binnen uw tankstation(s). Maar gelukkig wordt er momenteel ook volop door gevaccineerd. Deze omstandigheid brengt voor velen echter wel een nieuwe vraag met zich mee, die het secretariaat de afgelopen week een paar keer werd gesteld. Moet ik nog in thuisquarantaine op het moment dat ik bent gevaccineerd? Het RIVM zegt hierover het volgende: ‘Ben je beschermd tegen corona? Dan hoef je niet in quarantaine’.

U bent in de volgende gevallen beschermd tegen het coronavirus:

  • Het meer dan 14 dagen geleden is dat u een 2e prik hebt gehad met het vaccin van AstraZeneca, Pfizer of Moderna.
  • Het meer dan 14 dagen geleden is dat u één prik hebt gehad met het vaccin van Janssen.
  • Het meer dan 14 dagen geleden is dat u één prik hebt gehad (met een van de vaccins die in Nederland gebruikt worden) en u daarvoor corona hebt gehad.
  • U binnen de afgelopen 6 maanden corona hebt gehad.

Voorbeeld
U heeft een werknemer die is beschermd tegen het coronavirus. Zijn partner wordt positief getest op het coronavirus. Voorheen moest uw werknemer dan ook in thuisquarantaine. Maar door de huidige regels ben je als werknemer niet verplicht om in thuisquarantaine te gaan en kun je dus gewoon aan het werk.

Heeft u vragen met betrekking tot de geldende coronamaatregelen, neem dan contact op met ons Corona Meldpunt via corona@beta-tankstations.nl.

 

Daarom bent u BETA-lid

  • Direct en praktisch advies door uw eigen tankstationspecialisten
  • Regionale en informele bijeenkomsten met collega’s
  • Cao maatwerk; een betaalbare branche cao
  • Altijd als eerste op de hoogte van actuele branchezaken