Heeft u laadpalen of schaft u laadpalen aan? Let op overschrijding van de piekbelasting

Met het oog op de toekomst kiezen veel tankstation-ondernemers ervoor om naast de reguliere brandstoffen ook ‘elektrische brandstof’ aan te bieden in de vorm van elektrische laadpalen. Vandaar dat BETA onafhankelijk advies geeft op het gebied van laadpalen.

Een fenomeen waar u bij laadpalen mee te maken kan krijgen is een overschrijding van de piekbelasting en de fikse kosten die daarbij komen kijken. Kosten die de energieleverancier aan u door zal rekenen als u te veel stroom verbruikt. Hieronder wordt beschreven wat piekbelasting inhoudt, wat er gebeurt als u deze overschrijdt en in een volgend artikel zullen we ingaan op wat u hiertegen kunt doen.

Wat is piekbelasting?
Als grootverbruiker van stroom betaalt u stroomkosten aan de hand van meerdere factoren, waarbij het stroomverbruik de meest voor de hand liggend is. Ter illustratie vind u HIER een energierekening. Een ander deel van uw uiteindelijke energiekosten is het ‘contract transportvermogen’ (zie energierekening).

Het contract transportvermogen is de maximale hoeveelheid stroom die een energieleverancier voor uw onderneming ‘reserveert’ op het stroomnet. U spreekt met elkaar af dat het stroomverbruik niet boven dat maximum uitkomt. En voor de reservering op het stroomnet betaalt u dan een x bedrag. Het feit dat u betaalt voor het reserveren van een maximum hoeveelheid stroom wordt ook wel piekbelasting genoemd.

Overschrijding
Maar als u het afgesproken maximum overschrijdt, bijvoorbeeld doordat alle apparaten op het tankstation tegelijk aanstaan, dan zal u dat flink extra kosten opleveren. De energieleverancier zal u namelijk een boete opleggen. Deze boete kan oplopen tot wel honderden euro’s.

Daarnaast zal de energieleverancier vanaf dat moment meer stroom voor u ‘reserveren’ op het stroomnet. En voor die reservering betaalt u tot wel duizenden euro’s extra per jaar.

Overschrijding voorkomen
Aangezien laadpalen veel stroom verbruiken ligt een overschrijding van de piekbelasting op de loer. In een vervolgartikel zullen we daarom ingaan op de mogelijkheden die er zijn om deze overschrijding te voorkomen.

Heeft u vragen over piekbelasting? Of heeft u vragen of advies nodig op het gebied van elektrische laadpalen, neem contact op met Donald Nelson van BETA-advies via het telefoonnummer 010 – 411 1180 of mail naar donald.nelson@eendrachtbv.nl.

Daarom bent u BETA-lid

  • Direct en praktisch advies door uw eigen tankstationspecialisten
  • Regionale en informele bijeenkomsten met collega’s
  • Cao maatwerk; een betaalbare branche cao
  • Altijd als eerste op de hoogte van actuele branchezaken