Handig overzicht steunmaatregelen corona

Op dit moment bevinden we ons al ruim een jaar in de coronacrisis. Veel maatregelen zijn de revue gepasseerd en helaas hebben we er ook nog met een heel aantal te maken. De coronamaatregelen zijn vaak enorm ingrijpend en hebben consequenties voor uw bedrijfsvoering en de financiële gezondheid van uw organisatie. De overheid probeert hier zoveel mogelijk in tegemoet te komen en heeft een groot pakket steunmaatregelen uitgerold om ondernemers te helpen. Wij zetten voor u de belangrijkste steunmaatregelen nogmaals op een rijtje, zodat u weet waar u aan toe bent.

Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)
De bekendste maatregel, waar ook het meest gebruik van wordt gemaakt, is de NOW-regeling. Deze regeling biedt de mogelijkheid om werknemers die in verband met de maatregelen niet hun volledige uren kunnen werken toch kunnen worden doorbetaald. Op dit moment betaalt de NOW maximaal 85% van de loonsom van 1 januari tot 1 juli 2021. Om in aanmerking te komen voor de NOW dient een ondernemer 20% omzetverlies geleden te hebben. De eerste twee aanvraagperiodes voor de NOW3 zijn reeds verlopen, de volgende aanvraagperiode valt tussen 17 mei en 13 juni 2021.

Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)
Om ondernemers tegemoet te komen in hun vaste lasten is er de TVL-regeling. Deze regeling is aan te vragen als je als ondernemer 30% of meer omzetverlies maakt. De minimale vaste lasten moeten €1.500 zijn. Het maximum subsidiebedrag wat kan worden ontvangen is €550.000.

Belastingmaatregelen
Het is als ondernemer mogelijk om ‘bijzonder uitstel belasting’ aan te vragen. Als u de uitstel voor belasting aanvraagt ontvangt u direct een uitstel voor de aankomende drie maanden. Er wordt doormiddel van dit uitstel een betalingsregeling van 36 maanden met u afgesproken die ingaat vanaf 1 oktober 2021. Deze belastingtegemoetkomingen zijn dus slechts uitstellend. Het is niet mogelijk om helemaal af te zien van het betalen van de belasting, ook als u financieel in zwaar weer zit door de coronacrisis.

Time-Out-Arrangement
Voor ondernemers die echt in zwaar weer zitten en waarvoor een faillissement onvermijdelijk lijdt heeft het kabinet het TOA in het leven geroepen. Hiermee helpen zij ondernemers gebruik te maken van de Wet Homologatie Onderhands Akkoord. Deze wet kan er voor zorgen dat schulden worden gesaneerd en dat een faillissement kan worden afgewend. De wet is vrij technisch en ingewikkeld. Daarom is er bij de Kamer van Koophandel meer bekend over deze wet en wordt er op maat een stappenplan en informatie gegeven. Mocht uw bedrijf noodlijdend zijn kunt u ook altijd contact opnemen met het BETA-secretariaat via 010 – 411 1180.

Wilt u meer informatie over de steunmaatregelen die de overheid in het leven heeft geroepen om ondernemers tegemoet te komen tijdens de coronacrisis, neem dan contact op met het BETA-secretariaat via 010-411 1180 of mail corona@beta-tankstations.nl.

Daarom bent u BETA-lid

  • Direct en praktisch advies door uw eigen tankstationspecialisten
  • Regionale en informele bijeenkomsten met collega’s
  • Cao maatwerk; een betaalbare branche cao
  • Altijd als eerste op de hoogte van actuele branchezaken