Ga met uw werknemers in gesprek over corona

Het kan voorkomen dat werknemers zich gemakkelijker ziekmelden nu de regels omtrent thuisblijven soepeler zijn geworden. Hierbij is het belangrijk om als werkgever bewustzijn te creëren bij uw medewerkers. Laat hen inzien dat jullie het samen moeten doen en het ook alleen samen kunnen redden in deze lastige tijd. Maak het belang van de werknemers duidelijk. Organiseer hiervoor een bedrijfsoverleg en hang duidelijke instructies op in de gemeenschappelijke ruimtes om werknemers te wijzen op de geldende regels. Ga met werknemers waar je over twijfelt in gesprek en probeer te achterhalen waarom zij zich gemakkelijker ziekmelden. Het veel in contact staan met de werknemers zorgt ervoor dat zij zich gehoord voelen, precies in tijden waarin ze dit wellicht net iets meer nodig hebben.

Er heerst vaak ook nog onduidelijkheid over de situatie waarin een werknemer klachten heeft of positief getest is. Hieronder twee veel gestelde vragen die u kunnen helpen in deze situaties.

Een werknemer zit met klachten thuis, wat nu?
Als iemand in Nederland klachten heeft die kunnen toebehoren aan corona moet hij/zij zich laten testen. In afwachting van de test moet de werknemer in isolatie, dit betekent thuisblijven en geen bezoek ontvangen.  Klachten waarbij je je moet laten testen zijn: verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn), hoesten, benauwdheid, verhoging of koorts, plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping). Als een werknemer met klachten thuis zit heeft dit niet direct gevolgen voor andere werknemers op uw station. Alleen als zij zelf klachten hebben moeten ze thuisblijven en zich laten testen.

Een werknemer heeft corona, wat nu?
Als een werknemer positief getest is op corona is het zaak om als werkgever duidelijkheid te bieden aan de collega’s. Een positieve test heeft niet altijd direct gevolgen voor de rest van de werknemers. Op het moment dat er bij iemand corona is vastgesteld dienen huisgenoten en nauwe contacten 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. Onder nauwe contacten wordt verstaan: mensen waarmee de besmette persoon langdurig in contact is geweest zonder dat hier de 1,5m in acht is genomen.

U kunt op het station duidelijke afspraken en regels maken als het gaat om werken op veilige afstand van elkaar, het mogelijk gebruik van beschermingsmiddelen als er geen 1,5m kan worden gegarandeerd en het gebruik van gemeenschappelijke ruimtes. Door uw medewerkers goed te informeren en te instrueren kunt u ervoor zorgen dat er veilig gewerkt wordt en er bij één besmetting niet direct meerdere werknemers besmet raken. Als u twijfelt of meerdere werknemers die nauw hebben samengewerkt ook in quarantaine moeten, neem dan contact op met het informatienummer van uw plaatselijke GGD.

Heeft u verdere vragen over corona op de werkvloer en de omgang met werknemers in deze tijd? Neem voor vrijblijvend advies contact op met het corona-meldpunt van BETA, dit kan door te mailen naar corona@beta-tankstations.nl of bel naar 010 – 411 11 80

Daarom bent u BETA-lid

  • Direct en praktisch advies door uw eigen tankstationspecialisten
  • Regionale en informele bijeenkomsten met collega’s
  • Cao maatwerk; een betaalbare branche cao
  • Altijd als eerste op de hoogte van actuele branchezaken