Elektrisch bijladen in vijf minuten!

Vanmorgen waren Wim van Gorsel en ik, namens BETA, bij het ministerie van I&W om ook over de elektrische laadinfrastructuur te praten. BETA wil graag weten wat er allemaal speelt achter de schermen en welke kansen er voor onze tankstations op het gebied van elektrisch laden liggen.

Want de ontwikkelingen gaan snel in de wereld van elektrisch rijden. Diesels mogen de sommige steden niet meer in, steden zetten in op elektrische voertuigen en overal zie je oplaadpalen verschijnen. Maar dat is opladen van het langzamere soort. Er zijn ook snellere oplaadpalen langs de wegen te vinden. En nu is er dan weer een nieuwe variant in Eindhoven: een ultrasnelle autolaadstation van fabrikant Allego van 350 kilowatt. Om honderden kilometers verder te rijden is 5 minuten bijladen dan genoeg.

Er zijn al superchargers in Nederland tot 120 kW en ook Fastned heeft laders tot 175 kW en recent ook één van 350 kW. Ook BETA-leden hebben laadpalen. Allego heeft subsidie gekregen voor de laders als onderdeel van het zogenaamde Europese Mega-E project. Allego werkt samen met restaurants van Van der Valk omdat die doorgaans een zware aansluiting hebben op het elektriciteitsnet. Daarom kunnen de bouwkosten voor de laadpunten lager uitvallen. Vooralsnog trouwens, kunnen de huidige elektrische auto’s helemaal niet ultrasnel opladen. Dat is nog toekomstmuziek.

Maar de tijd en de ontwikkelingen gaan snel en iedereen die een tankstation heeft en investeringen gaat doen moet nadenken over de nabije en verdere toekomst. BETA verkent voor u het terrein alvast en wil over toekomstig beleid meedenken. We zullen ook in oktober een bijeenkomst houden voor leden over alternatieve brandstoffen. Bent u geïnteresseerd, houdt dan de nieuwsbrief in de gaten.

Voor informatie en opmerkingen kunt u contact opnemen met Lisanne Henneveld via lisanne@eendrachtbv.nl of bel met het secretariaat (010-4 11 11 80).

Daarom bent u BETA-lid

  • Direct en praktisch advies door uw eigen tankstationspecialisten
  • Regionale en informele bijeenkomsten met collega’s
  • Cao maatwerk; een betaalbare branche cao
  • Altijd als eerste op de hoogte van actuele branchezaken