Displayban Tabak: Wat mag er wel en wat mag er niet?

De NVWA heeft nieuwe informatie vrijgegeven over de praktische uitvoering van de displayban voor Tabak- en rookwaren die voor onze branche vanaf 1 januari 2021 definitief in zal gaan. De informatie geeft duidelijkheid over hoe u de opbergkast, gordijn of la moet inrichten, wat wel en niet mag en hoe u dient om te gaan met het openen van de kast. In dit artikel de link naar de informatie en alvast twee belangrijke punten uitgelicht.

Sobere en neutrale uitstraling
Een punt waar de afgelopen tijd al veel vragen over kwamen was de ‘sobere en neutrale’ uitstraling die voor het opbergmiddel vereist is. De NVWA zegt hierover het volgende:
“Het opbergmiddel ziet er neutraal en sober uit (ook de vormgeving). Gebruik hiervoor neutrale en sobere kleuren voor de binnenkant en de buitenkant van het opbergmiddel: zwart, wit en grijstinten. Kleuren als rood, blauw, geel en groen zijn niet toegestaan. Het opbergmiddel heeft slechts 1 kleur.”

Dit betekent dat u goed moet nadenken bij het plaatsen van de opbergkast en rekening moet houden met bovenstaande vereisten. De aanduiding op de kast, dat er tabak in staat, moet eveneens neutraal en sober zijn. Dit betekent dat de tekstaanduiding alleen met witte/zwarte/grijze letters mag worden weergegeven. Afwijkend van de neutrale en sombere uitstraling mag er wel een NIX18 sticker op de kast worden geplaatst mits deze niet de aandacht op de kast of la vestigt.

Eisen bij openen
Er zijn ook regels opgesteld omtrent het openen van het opbergmiddel en in hoeverre de tabak zichtbaar mag zijn:

Alleen openen bij verkoop rookwaren: Open het opbergmiddel tijdens openingstijden van de winkel alleen als u rookwaren verkoopt en de voorraad aanvult.

Maximaal 1,5 m2 zichtbaar schap bij openen: Zorg ervoor dat er maximaal 1,5 m2 van het schap met rookwaren te zien is als het opbergmiddel open is.

U dient uw medewerkers dus goed te informeren omtrent deze regels zodat de regels van de NVWA worden nageleefd. Voor alle regels verwijs ik u graag naar het webdossier van de NVWA: KLIK HIER

Wij begrijpen dat er na het lezen van deze regels nog vragen zijn bij u. Stel deze via steven@eendrachtbv.nl of bel naar 010 – 411 11 80. Wij kunnen deze vragen dan stellen aan de NVWA en u zo spoedig mogelijk duidelijkheid bieden.

 

Daarom bent u BETA-lid

  • Direct en praktisch advies door uw eigen tankstationspecialisten
  • Regionale en informele bijeenkomsten met collega’s
  • Cao maatwerk; een betaalbare branche cao
  • Altijd als eerste op de hoogte van actuele branchezaken