Corona update – dit zijn de nieuwe maatregelen

Op 13 oktober jl. heeft het kabinet de nieuwe coronamaatregelen bekend gemaakt. Met ingang van 14 oktober 22:00 uur gaat Nederland opnieuw in een gedeeltelijke lockdown. Dit betekent het voor de tankstationsector:

Dit zijn de nieuwe maatregelen

  • Alle eet- en drinkgelegenheden sluiten de deuren. Afhalen blijft wel mogelijk. De bakery mag dus openblijven, maar alleen voor afhalen en bezorgen. Statafels, zithoeken, stoelen, krukken etc. dient u weg te halen en/of af te zetten zodat gasten geen plaats meer kunnen nemen.
  • Winkels in de detailhandel sluiten uiterlijk om 20:00 uur. Levensmiddelenwinkels mogen wel later openblijven. Tankstations verkopen levensmiddelen, en zijn in de eerdere lockdown als vitale sector aangemerkt. Tankstations moeten openblijven om (o.a.) vrachtwagenchauffeurs en zorgmedewerkers die onderweg zijn te blijven bedienen. Wij hebben direct na het bekend maken van de regels aan het ministerie om bevestiging gevraagd hiervan, zodat wij zeker zijn dat we het goed uitleggen en toepassen. UPDATE: de bevestiging is inmiddels ontvangen.

Deze zaken blijven hetzelfde

  • De algemene protocollen om 1,5 meter te handhaven blijven hetzelfde. U dient ervoor te zorgen dat er niet te veel mensen tegelijkertijd op een locatie zijn, om zo een veilige afstand te garanderen.
  • Zorg ervoor dat er voldoende ontsmettingsmiddelen op een locatie beschikbaar zijn.
  • Er geldt een dringend advies om mondkapjes te dragen. Dat geldt niet alleen voor klanten maar  ook voor medewerkers, ook in de OBRI of de bakery. Het kabinet komt op zo kort mogelijke termijn met een mondkapjesplicht. Zeker omdat wij een vitale sector zijn, roept BETA al haar leden op zo goed mogelijk het dringende advies op te volgen. Wij vervullen een belangrijke functie, en daar hoort bij dat we de regels naleven. HIER vindt u meer informatie over mondkapjes, zoals we dit eerder gemeld hebben. Verkoopt u mondkapjes? Dan geldt daar een nultarief voor de BTW voor.
  • U mag het aan uw medewerker verplichten om een mondkapje te dragen, dit is een normale werkinstructie. Op veel tankstations gebeurt dit al, en de ervaring is dat mensen er na verloop van tijd aan wennen. Mogelijk kunt u transparante mondkapjes ter beschikking stellen, deze worden als minder benauwend ervaren en het oogt vriendelijker richting gasten.

Communicatiemateriaal

Tot slot: de maatregels zijn nieuw, maar de verandering ten opzichte van de eerdere lockdown is niet heel groot. Gelukkig zijn we inmiddels wat dat betreft beter voorbereid. Hier vindt u bijvoorbeeld de laatste poster, die u kunt gebruiken om te communiceren richting uw klanten wat de regels zijn op het tankstation.

Loopt u tegen problemen of heeft u vragen, laat dit dan vooral aan ons weten via het speciale meldpunt corona@beta-tankstations.nl. Kijk ook vooral op onze speciale coronapagina, daar vindt het antwoord op veel vragen die gesteld zijn. Wij zullen het laatste coronaprotocol updaten aan de hand van de nieuwe regels.

Zodra wij meer informatie hebben, brengen wij u direct op de hoogte!

Daarom bent u BETA-lid

  • Direct en praktisch advies door uw eigen tankstationspecialisten
  • Regionale en informele bijeenkomsten met collega’s
  • Cao maatwerk; een betaalbare branche cao
  • Altijd als eerste op de hoogte van actuele branchezaken