De gevolgen voor de brandstofmarkt van corona

Laatste update: 17 maart om 10:30 uur

Elke ochtend rolt rond 07.30 de prijsnotering van olie bij mij binnen. Meestal is de prijs een beetje omhoog of omlaag gegaan. Heel af en toe is de beweging wat heftiger als gevolg van onzekerheden in de markt en/of politieke onrust in de olieproducerende landen. Deze week was het anders. Heel anders. De olieprijs kelderde legendarisch als gevolg van het feit dat Rusland en Saudi-Arabië geen overeenstemming konden krijgen over beperking van het aanbod als gevolg van de afgenomen vraag door de stagerende economie als gevolg van het Corona-virus. We hebben het hier over dinsdagochtend 10 maart 2020.

Voor de niet voorraadhoudende leden betekende de olieprijsdaling allereerst een margeverruiming, met uitzondering van leden die inkopen met een korting op de adviesprijs. De adviesprijzen dalen immers niet zo hard als de olieprijs. Andere leden zagen dat hun voorraad met een dag verschil verschrikkelijk in waarde kelderde. Partijen moesten gaan nadenken over welke posities in te nemen en wat te doen met de prijsstrategie. Door de dalende olieprijs nam ook direct de prijs van bioproduct toe. Het Shell aandeel kelderde en de hele AEX ging stevig in het rood.  We hebben het hier over dinsdagmiddag 10 maart 2020. Er doen geruchten de ronde dat Brabant afgesloten gaat worden en dat de maatregelen voor Corona ingrijpender gaan worden.

Woensdag 11 maart 2020 probeert de AEX zich te herstellen en krabbelt de olieprijs weer wat op. De zorgen rond het Corona virus nemen echter toe. Op de tankstations is het gesprek van de dag. BETA informeert de leden hoe adequaat om te springen met de personeelsvraagstukken die leven en we zien de omzetten in vooral Brabant dalen. Donderdag 12 maart 2020 kondigt president Trump aan dat Schengen-burgers niet meer naar de VS mogen reizen. In de middag is er een persconferentie waarin Mark Rutte goed beschouwd aangeeft dat het sociale leven op slot gaat en ook werken beperkt moet gaan worden. Uiteraard gaat dit impact hebben voor de omzetten op de tankstations. Er zal beduidend minder vraag zijn. Vraagstukken die nu gaan spelen zijn: aanpassen openingstijden, beperken voorraden, sluiten van bakkerij, prijsbeleid, aanpassen personeelsbeleid, liquiditeiten op orde houden etc. Als vanzelfsprekend staat BETA u ook met raad en daad bij deze lastige vraagstukken. Neem dus met vragen contact op met het BETA-secretariaat 010-4111180 en na kantooruren 06-19206454 (Chris van der Straaten).

 

 

 

 

Daarom bent u BETA-lid

  • Direct en praktisch advies door uw eigen tankstationspecialisten
  • Regionale en informele bijeenkomsten met collega’s
  • Cao maatwerk; een betaalbare branche cao
  • Altijd als eerste op de hoogte van actuele branchezaken