Corona beschermingsmateriaal in de afvalbak

Samen met Plastic Soup Foundation heeft NederlandSchoon een nieuw pictogram ontwikkeld. Het wijst mensen erop dat ze hun persoonlijke beschermingsmiddelen na gebruik in de (juiste) afvalbak moeten gooien, dus niet op straat of in een recycle-afvalbak. Ondernemers en gemeenten krijgen steeds meer te maken met een nieuw zwerfafvalprobleem door het coronavirus: rondslingerende handschoenen en mondkapjes van mensen op straat of het voorterrein. Daarnaast belanden deze beschermingsmiddelen ook in de recyclestromen, terwijl dat absoluut niet de bedoeling is.

BEWUSTZIJN CREËREN

Het corona-afvalpictogram wordt vanaf nu ingezet bij verkooppunten van beschermingsmaterialen op Nederlandse (OV-)locaties, op afvalbakken en op beeldschermen. Plaats ook op uw tankstationstation het pictogram op de plekken waar al zwerfafval van mondkapjes en wegwerphandschoenen is of kan gaan ontstaan; bijvoorbeeld bij de afleverzuilen. Door het beeldmerk al bij het tanken zichtbaar te maken, worden dragers zich ervan bewust dat beschermingsmiddelen niet op straat of in de recyclebak thuishoren, maar bij het (rest)afval.

Het pictogram is er in twee versies:

  • Een versie voor algemene afvalbakken, waarin het afval ongescheiden wordt ingezameld;
  • Een versie voor gescheiden-afvalbakken. Het pictogram laat zien dat mondkapjes en handschoenen bij het restafval horen (en dus niet bij het plastic afval).

CORONA-ANIMATIE

Voor gebruik op sociale media is er ook een animatie ontwikkeld. Bekijk hem hieronder.

Alle materialen zijn hier te downloaden of te bestellen.

Mocht u hierover nog vragen hebben, neemt u dan contact op met het secretariaat (010-41 11 180) of mail naar lisanne@eendrachtbv.nl .

Daarom bent u BETA-lid

  • Direct en praktisch advies door uw eigen tankstationspecialisten
  • Regionale en informele bijeenkomsten met collega’s
  • Cao maatwerk; een betaalbare branche cao
  • Altijd als eerste op de hoogte van actuele branchezaken