Contactloos betalen zit in de lift!

Het pinnen is niet meer weg te denken in de moderne detailhandel. Bij tankstations zien we deze ontwikkeling ook in grote maten toenemen. We zien tegenwoordig iedereen snel met de pinpas even de shop binnenschieten, het kost een paar seconden en een enkele aanraking, en de betaling is zo gedaan. De ontwikkeling van het afgelopen jaar is dat zelfs de pinpas al niet meer vanzelfsprekend is, de smartwatches en betalingen via Apple Pay en via de mobiele telefoon hebben een enorme vlucht genomen.

De grootste organisatie in Nederland die zich bezighoudt met dit soort zaken Betaalvereniging Nederland, heeft recent cijfers naar buiten gebracht die dit beeld met duidelijke cijfers bevestigen. Het aantal pinbetalingen per maand in Nederland zijn de afgelopen jaren bijna altijd boven de 400 miljoen geweest (grafiek 1). Het contactloos betalen heeft zich in de afgelopen jaren al helemaal enorm ontwikkeld. Waar er in 2017 in heel Nederland nog maar 80 miljoen contactloze betalingen plaatsvonden in Nederland is dat tegenwoordig meer dan 320 miljoen (grafiek 2). Deze ontwikkelingen zien we ook terug bij de pomp en in de shop, mensen hebben steeds minder cash op zak en gaan soms zelfs niet meer met pinpas op pad.

De Nederlander betaalt tegenwoordig namelijk ook steeds meer contactloos via de NFC-chip in de mobiele telefoon of smartwatch. Dit heeft zich in drie jaar ontwikkeld van zo’n 650.000 betalingen per maand naar 50 miljoen betalingen per maand (grafiek 3). In al onze tankshops hebben we allang contactloos betalen. Bij onbemande sites veelal nog niet. Daar wordt het momenteel uitgerold. Maar ook daar merk je dat de ontwikkeling hard gaat; ondernemers krijgen vragen van klanten waarom ze “aan de pomp” nog niet contactloos kunnen betalen. Opletten dus; Voor je het weet tanken je klanten ergens anders. Als u vragen heeft of benieuwd bent naar meer cijfers, neem dan contact op met het BETA-secretariaat via 010-411 1180.

Daarom bent u BETA-lid

  • Direct en praktisch advies door uw eigen tankstationspecialisten
  • Regionale en informele bijeenkomsten met collega’s
  • Cao maatwerk; een betaalbare branche cao
  • Altijd als eerste op de hoogte van actuele branchezaken