Vanaf 1 juli 2021 geldt het nieuwe statiegeld systeem: alle feiten op een rij.

Het is zover: het nieuwe statiegeldsysteem gaat officieel in op 1 juli 2021. Bemande snelweg stations zijn een verplicht innamepunt voor statiegeldflessen en hebben hier van Statiegeld Nederland een officieel schrijven van ontvangen (bij een stationslocatie van een keten wordt dat via het hoofkantoor verstuurd.).

Vanaf 1 juli a.s. zit er € 0,15 statiegeld op kleine plastic flesjes frisdrank en water. Dat bedrag wordt in rekening gebracht bij de aankoop van het flesje en krijgt u terug als u het flesje weer inlevert bij een innamepunt. Voor grote flessen werkt het al langer zo. Daarop blijft het statiegeldbedrag hetzelfde: € 0,25.

Overgangsfase vanaf 1 juni

Producenten/importeurs en copackers van kleine flesjes mogen starten met de verkoop op 1 juni 2021, omdat een overgangsfase noodzakelijk is. Dat betekent dat de consument vanaf 1 juni kleine petflessen met én zonder statiegeld kan kopen. Aan het statiegeldlogo ‒ dat een verplicht onderdeel is van de verpakking ‒ kan de consument zien of het een flesje met of zonder statiegeld is. Vanaf 1 juni 2021 worden de flessen ook herkend in de RVM (Reverse Vending Machine).


Promotie materiaal

Via BETA kunt u nu posters met BETA-logo downloaden voor in de shop om duidelijkheid en informatie aan uw klanten te geven over statiegeld en inname van plastic flessen. U kunt ze hieronder downloaden en zelf laten afdrukken.

Posters statiegeld petflesjes consument

Statiegeld petflesjes: spelregels consument

Abri communicatie: Op veel stations staan digitale abri’s. Wanneer mogelijk zou het fantastisch zijn als bijgaand beeld ingezet kan worden op deze abri’s. Dit draagt zeker bij aan een snelle bewustwording van het nieuwe statiegeldsysteem bij de consument.

Mocht u posters willen met uw eigen bedrijfsnaam erop dan kan dat eventueel per bedrijf geregeld worden. Neemt u hiervoor dan apart contact op met het secretariaat. Statiegeld Nederland heeft een uitgebreide en complete toolkit beschikbaar met alle POS materiaal. Deze kunt u hier downloaden. 

Voor intern gebruik en voor uw eigen medewerkers zijn de onderstaande documenten waardevol:

Statiegeld – Alle feiten op een rij voor uzelf

Statiegeld – Alle feiten op een rij voor uw medewerkers

Lees voor nog meer informatie de bijgaande factsheet Petrol.

Toch nog vragen? Neem dan contact op Statiegeld Nederland via info@statiegeldnederland of met ons BETA secretariaat via info@beta-tankstations.nl of 010-411 1180.

Daarom bent u BETA-lid

  • Direct en praktisch advies door uw eigen tankstationspecialisten
  • Regionale en informele bijeenkomsten met collega’s
  • Cao maatwerk; een betaalbare branche cao
  • Altijd als eerste op de hoogte van actuele branchezaken