BETA-bestuurslid doet mee aan initiatief recycling petflesjes en blikjes

Het Total-tankstation van Matthijs Jongeneel in Honselerdijk doet mee aan de lokale actie van burgers in de regio Westland om binnen 1 jaar één miljoen kleine plastic (PET)flesjes en blikjes in te zamelen onder het motto “Gewoon doen! Het Westlands Miljoen”. Dat betekent in de praktijk dat klanten die komen tanken hun lege flesjes en blikjes dumpen in een grote opvallende kliko op het station. Deze blikjes en flesjes worden vervolgens gerecycled. Zo draagt Mattijs met zijn stationslocatie bij aan een schonere leefomgeving. Straks komen de blikjes terug in de vorm van een ander product en draagt dit initiatief bij aan de circulaire economie.

NL Schoon
Al langer is BETA actief bij acties van NLSchoon voor het verzamelen van zwerfafval. Dit was mede om proberen te voorkomen dat er statiegeld geheven zou gaan worden op petflesjes en deze ingezameld moesten worden op tankstations om statiegeld terug te geven. Dat is niet gelukt, maar de verplichting is tot nu toe beperkt gebleven tot grote tankstation-locaties aan de snelweg.

Circulaire economie
Dat betekent concreet dat er over één jaar in juli 2021 er een statiegeldregeling op kleine plastic flesjes wordt ingevoerd. Voor flesjes kleiner dan 1 liter wordt dan 15 eurocent statiegeld gerekend en voor grotere flessen is het 25 eurocent. Inleveren kan dan óók bij grote tankstations langs de weg, naast de supermarkten, treinstations en via cateraars. Op blikjes is nog geen statiegeld, maar dat kan nog veranderen. Dat hangt mede af van de hoeveelheid blikjes in het zwerfafval. Zaak dus om deze goed in te zamelen, zoals dus nu gebeurt bij Mattijs.

Vraag eventueel ook naar een dergelijk initiatief bij u in de buurt. Of doe mee aan de actie van NLSchoon om Corona beschermingsmiddelen in de afvalbakken op uw station te laten deponeren (elders in deze nieuwsbrief aangekondigd).  Een schoner imago van uw station is tevens een duurzamer imago. Dat vinden klanten belangrijk, ook op tankstations.

Daarom bent u BETA-lid

  • Direct en praktisch advies door uw eigen tankstationspecialisten
  • Regionale en informele bijeenkomsten met collega’s
  • Cao maatwerk; een betaalbare branche cao
  • Altijd als eerste op de hoogte van actuele branchezaken