Beschikbaarheid laadpalen en prijzen openbaar per 1 juli 2021

Dat de elektrische auto’s in opkomst zijn is duidelijk. U heeft wellicht ook al een (snel)laadpaal staan. Maar hoe vindt men die? Daar wordt nu door staatssecretaris Stientje van Veldhoven naar gekeken. Ook om de transitie naar elektrisch rijden te bevorderen.

Informatie delen
De staatssecretaris wil met de maatregel antwoord bieden op vragen als waar is een vrije laadpaal, met welke snelheid kan daar geladen worden en wat kost dat? Vanaf 1 juli 2021 bent u daarom als laadexploitant/ondernemer verplicht over uw publiek toegankelijke laadpalen openbaar informatie te delen. Dat kan via de eigen site of app, maar u moet deze data ook beschikbaar stellen aan bijvoorbeeld appbouwers. Zo kunnen er prijsvergelijkingsapps met real time informatie over alle publieke laadpalen in Nederland worden gemaakt. Elektrische rijders kunnen straks via hun navigatieapp snel en gemakkelijk informatie vinden die ze nodig hebben als ze onderweg hun elektrische auto willen laden.

Nationaal laadonderzoek
Het blijkt uit het nationaal laadonderzoek 2020 van ElaadNL en de Vereniging Elektrische Rijders dat ook onder mensen die al elektrisch rijden veel behoefte is aan goede informatie over bezettingsstatus, prijs, laadsnelheid en precieze locatie van een laadpunt. De nieuwe regels, die vastgelegd worden in het Besluit en Regeling Infrastructuur Alternatieve Brandstoffen, geven elektrische rijders meer zekerheid en gemak.

213 nieuwe laadpunten per werkdag
Naar schatting zijn er, om de groei van het aantal elektrische auto’s bij te benen, in Nederland in 2021 zo’n 213 nieuwe laadpunten per werkdag nodig en in 2025 per werkdag 550. Daarom werken overheden met netbeheerders en marktpartijen samen om te zorgen dat die laadpunten er komen. Wij als tankstationbranche mogen die boot niet missen en zullen hier ook in moeten investeren om op onze toekomst voorbereid te zijn.

Reactie

Nederland is sinds 2 jaar trekker van een Europees innovatieproject waarin 15 lidstaten samenwerken om in deze landen informatie over laadpunten te harmoniseren en in 2021 eenvoudig beschikbaar te maken voor gebruikers. De nieuwe regeling is nog in consultatie op internet en men kan hierop reageren. U kunt ook bij ons op het secretariaat uw reactie geven en dan bundelen wij die voor u om daarmee een gezamenlijke reactie te geven. Meer lezen en een reactie geven op de consultatie van de maatregel van staatssecretaris Van Veldhoven? Klik hier .

Meer informatie over dit onderwerp? Bel 010-41 11 180 of mail met Lisanne Henneveld via lisanne@eendrachtbv.nl.

Daarom bent u BETA-lid

  • Direct en praktisch advies door uw eigen tankstationspecialisten
  • Regionale en informele bijeenkomsten met collega’s
  • Cao maatwerk; een betaalbare branche cao
  • Altijd als eerste op de hoogte van actuele branchezaken