Het tankstation van de toekomst vergt veel verandering

BETA heeft samen met VNPI een onderzoek laten doen naar de toekomst van de tankstationbranche. Dit onderzoek, uitgevoerd door Berenschot, geeft een duidelijk beeld over het landschap van tankstations van nu én in de toekomst. De onderzoekers van Berenschot hebben namelijk een goed beeld kunnen schetsen hoe de wereld zal veranderen en welke rol tankstations nog spelen in Nederland.

Uit het onderzoek blijkt dat tankstations ook in de toekomst hun plek als ‘pleisterplaats’ kunnen benutten, de uitvalbasis als mensen onderweg zijn. Het gaat dan voornamelijk om de flexibiliteit die kan worden geboden in openingstijden maar ook werkplekken voor passanten, vooral nu er een transitie gaande is van werken op kantoor en thuiswerken. Doormiddel van flexwerkplekken en kwalitatieve services kan het tankstation een automobilist sneller naar zijn station lokken om hier een deel van zijn werkdag door te brengen.

Het onderzoek stelt helaas wel dat er een schifting zal plaatsvinden als het gaat om tankstations. De stations die strategisch gelegen zijn, de ruimte hebben om zich uit te breiden én zich aan kunnen passen op de nieuwste ontwikkelingen, zullen blijven bestaan. Er zal namelijk een verandering plaatsvinden als het gaat om de energie-en mobiliteit. Hiermee wordt bedoeld dat mensen zich anders gaan voortbewegen (meer OV, minder auto) en er komen andere energievormen (snelladen, waterstof e.d.). Het is op dat moment belangrijk om er achter te komen welke doelgroepen moeten worden aangesproken, die van de diensten gebruik kunnen maken.
Berenschot stelt dat de uitdagingen die het gebied van nieuwe energie, veranderende mobiliteit en verder gevorderde digitalisering, vragen om sterk ondernemerschap. Er moeten nieuwe keuzes worden gemaakt in wat een tankstation aanbiedt om klanten te kunnen blijven trekken.

Wilt u meer weten over het tankstation van de toekomst? Lees dit dan HIER in het onderzoeksrapport van Berenschot, in opdracht van de VNPI en BETA. Heeft u vragen of wilt graag strategisch advies over de toekomst? Neem dan contact op met het Chris van der Straaten via chris@eendrachtbv.nl of bel naar 010-411 11 80.

Daarom bent u BETA-lid

  • Direct en praktisch advies door uw eigen tankstationspecialisten
  • Regionale en informele bijeenkomsten met collega’s
  • Cao maatwerk; een betaalbare branche cao
  • Altijd als eerste op de hoogte van actuele branchezaken