Wijzigingen Tabakswet!

Om boetes te voorkomen waarschuwt Lisanne Henneveld u om goed te letten op de nieuwste wijzigingen in de tabaksregelgeving. Per 1 juli 2018 al zullen er een aantal wijzigingen in werking treden. Deze wijzigingen hebben betrekking op de elektronische sigaret zónder nicotine, voor roken bestemde kruidenproducten en nadere verpakkingseisen.

E-sigaret zonder nicotine
Er wordt een bijsluiter verplicht voor elektronische sigaretten zonder nicotine, navulverpakkingen zonder nicotine en patronen zonder nicotine. Er moet een ingrediëntenlijst vermeld worden op de verpakking en er worden zaken benoemd die niet op de verpakking mógen staan. Daarnaast moet de volgende waarschuwing worden aangebracht; ‘Dit product schaadt uw gezondheid. Het gebruik ervan wordt afgeraden voor niet-rokers’. Er worden eisen gesteld aan de samenstelling van de vloeistof, maar ook op de maximum inhoud van de verpakkingen. Zo geldt er een maximumvolume van 10 ml voor navulverpakkingen en mogen reservoirs en patronen een volume hebben van ten hoogste 2 ml.

Voor elektronische sigaretten zonder nicotine, navulverpakkingen zonder nicotine en patronen zonder nicotine die zijn geproduceerd vóór 1 juli 2018, en die niet voldoen aan de nieuwe samenstelling- en verpakkingseisen, geldt een uitverkooptermijn van 1 jaar, dus tot 1 juli 2019.

Verpakkingen tabaksproducten
Er worden al diverse eisen gesteld aan voor roken bestemde tabaksproducten. Er worden nu aanvullende eisen gesteld aan de verpakking van deze producten, m.u.v. merken en typen grote sigaren die vóór 20 mei 2016 in Nederland in de handel waren. Verpakking waarmee extra aandacht voor het product kan worden getrokken zijn niet meer toegestaan. Zo mogen bijvoorbeeld verpakkingen of delen daarvan niet doorzichtig zijn, moeten een matte en gladde afwerking hebben en mogen geen glanzende, visuele en of geluid-, geur of smaakeffecten hebben. De binnenzijde van verpakkingseenheden moet onbedrukt zijn.

Vanaf 1 juli 2018 mogen er alleen verpakkingen van voor roken bestemde tabaksproducten voor de Nederlandse markt geproduceerd worden die voldoen aan de nieuwe verpakkingseisen. Voor roken bestemde tabaksproducten met verpakkingen die geproduceerd zijn vóór 1 juli 2018 geldt een uitverkooptermijn van 1 jaar, tot 1 juli 2019.

Reclameverbod/leeftijdgrens
Het reclame- en sponsoringsverbod en de leeftijdsgrens gelden al sinds 1 juli 2017 óók voor elektronische dampwaar (met én zonder nicotine) en voor roken bestemde kruidenproducten. Lisanne: “Ik wil nogmaals benadrukken dat er op geen enkele wijze reclame mag worden gemaakt voor tabaksproducten, elektronische dampwaar en voor roken bestemde kruidenproducten. Er zijn strikte regels voor het tonen van deze producten ten behoeve van de verkoop. Een boete is hoog en niet snel terugverdiend.”

Mocht u vragen hebben stelt u deze dan gerust via lisanne@eendrachtbv.nl of bel met het secretaraat op 010-4111180. Liever bellen dan een boete!

Daarom bent u BETA-lid

  • Direct en praktisch advies door uw eigen tankstationspecialisten
  • Regionale en informele bijeenkomsten met collega’s
  • Cao maatwerk; een betaalbare branche cao
  • Altijd als eerste op de hoogte van actuele branchezaken