Subsidies voor energietransitie

De Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat is enthousiast over de investeringen in laad – en tankpunten in Nederland en België, die worden gedaan als onderdeel van BENEFIC. BENEFIC is een Europees project voor de ontwikkeling van laad en infrastructuur voor alternatieve brandstoffen. In totaal komen er meer dan 1000 laad- en tankpunten bij. Verwacht wordt dat het aantal waterstofstation in Nederland op 16 komt in 2020 en 46 extra (ultra)snelladers. Ook zullen er 4 extra CNG-stations bijkomen waar groengas getankt kan worden.

Koppositie
Staatssecretaris Van Veldhoven: “Deze investeringen bevestigen en verstevigen de koppositie van België en Nederland al hebben op het gebied van duurzaam vervoer. Je schone voertuig van energie voorzien zou net zo simpel moeten zijn als het opladen van je telefoon, ook als je langere afstanden rijdt en daarbij de grens over rijdt.”

Europa
Pitpoint, Orangegas en Fastned hebben voor 2 miljoen aan subsidie uit Europa voor Nederlandse projecten toegekend gekregen. De geplande investeringen zijn onderdeel van het Europese project BENEFIC en wordt gefinancierd door het Connecting Europe Facility-programma (CEF) van de EU. Wellicht is het een idee om eens als branchevereniging te gaan brainstormen of wij als BETA niet kunnen bemiddelen in subsidies voor de aangesloten leden. Er lijkt voor nieuwe projecten veel geld beschikbaar te zijn in Europa en misschien ook in Nederland. Het zou fijn zijn als ook individuele ondernemers gebruik kunnen maken van die voorzieningen om de energietransitie goed op gang te brengen.

Daarom bent u BETA-lid

  • Direct en praktisch advies door uw eigen tankstationspecialisten
  • Regionale en informele bijeenkomsten met collega’s
  • Cao maatwerk; een betaalbare branche cao
  • Altijd als eerste op de hoogte van actuele branchezaken