Samen sterk!

Als voorzitter van de grootste belangenvereniging voor de zelfstandige tankstations kan ik met grote trots terugkijken op een bewogen jaar.

Een bewogen jaar omdat we op 12 april afscheid moesten nemen van Martin van Tol. Een icoon in onze branche. De pionier, initiator en mede-oprichter van BETA overleed op 67-jarige leeftijd. Iemand met een tomeloze energie die tot het allerlaatst volop bezig was onze branche te versterken en te vernieuwen.

Met trots kijk ik terug op onze zeer geslaagde lobby om de verkoop van tabak te behouden. Samen met de VNPI hebben we een groot deel van onze contributiegelden ingezet om door middel van tabakcontroles ‘Den Haag’ te laten zien dat het ons menens is. We zijn er nog niet. Maar we zijn er nog niet. Elke dag moeten we alert zijn om iedereen te controleren op leeftijd. Sinds de landelijke verkiezingen zijn de politieke verhoudingen veranderd en die zijn voor ons niet gunstig als we niets doen. Sommige andere ‘belangenverenigingen’ hebben de handdoek veel te vroeg in de ring gegooid. Ik zou er niet aan moeten denken dat we de tabaksverkoop zouden verliezen. En we blijven strijden!

Trots ben ik op onze nieuwe CAO waarmee we vanaf 1 januari weer twee jaar lang vooruit kunnen. Onze eigen CAO die BETA al sinds 1997 sluit en die laat zien dat werknemers én werkgevers samen het beste voor hebben met onze branche en dat werken beloond wordt. En dat de vakbonden inzien dat ook wij als werkgevers belang hebben bij goede werkomstandigheden en goede beloningen. Het blijft raar dat ik bij andere CAO-overleggen steeds maar weer zie dat vakbonden bij voorbaat de werkgevers als boeman zien die er geen belang bij zouden hebben dat hun branche niet gebaat zou zijn bij goede afspraken.

BETA heeft er met de 4 Gouden Regels voor gezorgd dat de marges zijn verruimd. Dat er eindelijk keuze is om in te kopen op basis van de wereldmarktprijs. Dat de looptijden variabel zijn en dat er te onderhandelen is over de betalingstermijnen. BETA heeft voor deze revolutie gezorgd en zal dat blijven doen. BETA heeft de mogelijkheden geschapen voor De Vrije Pomp (DVP) met haar Peut-stations die bezig zijn aan een niet te keren opmars. Van ondernemers, voor ondernemers en door ondernemers. Samen sterk!

We zien sinds dit jaar dat er meer onbemande dan bemande pompen zijn. Dat is een teken aan de wand. Veel collega’s moeten noodgedwongen hun shop sluiten. Dat bewijst maar weer eens dat we vooruit moeten. Investeren in de toekomst. Ons secretariaat heeft aan de wieg gestaan om onze leden te ondersteunen bij het creëren van nieuwe shopmodules. Kennis delen en branchegegevens te verzamelen die onze leden kunnen gebruiken om de juiste beslissingen te nemen. Dagelijks zijn wij bezig met uw toekomst: wat is onze optimale shopinvulling, zeker gezien de (komende) veranderingen in de tabaksverkoop.

Investeren in verkoop van alternatieve brandstoffen is op dit moment alleen rendabel d.m.v. subsidies. Gemeenschapsgeld dus. Geld van u en mij. Laat vraag en aanbod ontstaan door de consument. Wij hebben onze bedrijven erop ingericht om elke brandstof te kunnen verkopen. Wij zijn er klaar voor: onze tankstations liggen op goed bereikbare locaties en bieden een landelijk dekkend netwerk. Wat de alternatieve brandstof van de toekomst dus ook wordt, het perfecte distributiekanaal is er al. Maar laat er wel een ‘natuurlijk’ verdienmodel ontstaan en niet gekunsteld. Op het moment dat de overheid beslist dat er een subsidiestroom weer wordt drooggelegd zie je de vraag direct verminderen. Daar is domweg niet op te ondernemen. Laat ook de overheid keuzes maken.

We hebben weer veel van u mogen helpen met adviezen bij contractonderhandelingen en juridische vraagstukken. Ook heeft u kunnen profiteren van de vele raamovereenkomsten die ons veel financieel voordeel opleveren.

Het bestuur en secretariaat willen u graag bedanken voor het afgelopen jaar. Mede door u houden we de branche sterk. Samen de schouders er onder. Dat geeft BETA haar BETA Power!

Ik wens u namens bestuur en secretariaat een gelukkig, winstgevend maar vooral gezond 2018 toe!

Daarom bent u BETA-lid

  • Direct en praktisch advies door uw eigen tankstationspecialisten
  • Regionale en informele bijeenkomsten met collega’s
  • Cao maatwerk; een betaalbare branche cao
  • Altijd als eerste op de hoogte van actuele branchezaken