Overal dezelfde info over alternatieve brandstoffen

Omdat er steeds meer soorten brandstoffen bijkomen ziet de consument door de bomen straks het bos niet meer. Althans, zo denkt de EU en daarom moet de consument beter en eenduidig in Europa geïnformeerd worden welke brandstoffen er bij de tankstations te verkrijgen zijn. Hiervoor zijn Europese regels gemaakt. Doordat de overheid met de marktpartijen en de NEN afspraken heeft gemaakt kunnen er in Nederland labels geplakt gaan worden op de pompen.

NEN-norm
In de NEN-EN16942 zijn de symbolen voor benzine, diesel, aardgas. LPG en waterstof vastgelegd en beschreven. De deadline voor het hebben van de stickers op de pompen is 12 oktober 2018. De norm en de stickers maken duidelijk of een auto – maar ook een vrachtwagen, bestelbus, motor, bromfiets of boot – geschikt is voor één of meerdere alternatieve brandstoffen (behalve voor elektriciteit waar later dit jaar nog een norm voor komt).

Vorm
Gekozen is voor een simpel symbool waarvan de vorm (ruit, cirkel, vierkant) de brandstofsoort aangeeft en de aanduiding daarop de link moet leggen tussen brandstof en voertuig. De symbolen gaan dus over verenigbaarheid tussen auto en brandstof. Niet over de kwaliteit of het gehalte aan biobrandstof.

Lisanne Henneveld legt uit: “Vanaf 12 oktober zullen alle brandstofzuilen en dispensers op de tankstations en de tankdoppen voor nieuwe voertuigen voorzien zijn van de nieuwe symbolen. Op verschillende websites is er informatie voor de consument beschikbaar en ook bij autohandelaren. In de hele Europese Unie zijn de labels/stickers hetzelfde. De stickers zullen later besteld kunnen worden bij de NEN door elke ondernemer zelf of verkregen worden via de eigen brandstofleverancier. U kunt nu dus alvast bij uw oliemaatschappij informeren of zij eigen stickers/labels gaan leveren aan u of dat u dat zelf moet gaan regelen. Over hoe het verder gaat met communicatie aan het publiek via posters e.d. zal ik u binnenkort informeren.”

Voor nadere vragen kunt u terecht bij Lisanne via 010-4111180 of lisanne@eendrachtbv.nl

Daarom bent u BETA-lid

  • Direct en praktisch advies door uw eigen tankstationspecialisten
  • Regionale en informele bijeenkomsten met collega’s
  • Cao maatwerk; een betaalbare branche cao
  • Altijd als eerste op de hoogte van actuele branchezaken