Leveringsproblemen brandstof

Zoals u (hopelijk niet) heeft gemerkt heeft zijn er de laatste tijd op landelijk niveau problemen met betrekking tot de bevoorrading van tankstations van brandstof. Inmiddels zijn ook de media erbovenop gedoken, maar waar ligt nu de oorsprong van deze bevoorradingsproblemen?

Bevoorrading brandstofdepots
Zaterdag 23 juni heeft een olietanker de steiger van de haven in de Botlek geramd waardoor er 300 ton olie is gelekt waardoor er vervolgens een grote olievlek in de Botlek is ontstaan. Door deze olievlek kunnen er minder schepen dan normaal het geval is de brandstofdepots bevoorraden. De schepen moeten namelijk telkens worden schoongemaakt om te voorkomen dat de olie verder verspreid wordt. Dit zorgt voor een langere verwerkingstijd, die er onder meer voor zorgt dat er uitgeweken dient te worden naar andere havens zoals Antwerpen met lange wachtrijen tot gevolg.

Daarnaast is het zo dat we in sommige rivieren een lagere waterstand dan normaal kennen, als gevolg van de droogte. Dit zorgt ervoor dat schepen niet meer maximaal beladen kunnen worden. Zoals u begrijpt loopt het hele proces vertraging op waardoor u als afnemer (te) lang moet wachten om tijdig bevoorraad te worden.

Tekort aan tankwagenchauffeurs
Daarbij speelt tevens mee dat er al langere tijd een te kort is aan vrachtwagen- en dus ook tankwagenchauffeurs. Hierdoor is het niet mogelijk om meer tankwagens op pad te sturen waardoor de belevering in samenhang met het ontstane olievlek verre van optimaal is.

De oliemaatschappijen kunnen dan ook een beroep doen op overmacht, waardoor zij niet aansprakelijk gesteld kunnen worden voor de schade die ontstaat doordat u droog staat.

Media
Het BETA-secretariaat werd afgelopen vrijdag platgebeld naar aanleiding van het nieuws over dit onderwerp waarmee de NOS naar buiten kwam. Hier kunt u e.e.a. teruglezen en/of -luisteren:

Trouw

NOS

NRC

BNR

 

BETA adviseert
BETA houdt vanzelfsprekend een vinger aan de pols en brengt u op de hoogte mochten er nieuwe ontwikkelingen zijn die u als BETA-lid aangaan. Mocht u vragen hebben, bel dan gerust met het BETA-secretariaat op 010 – 411 11 80.

Daarom bent u BETA-lid

  • Direct en praktisch advies door uw eigen tankstationspecialisten
  • Regionale en informele bijeenkomsten met collega’s
  • Cao maatwerk; een betaalbare branche cao
  • Altijd als eerste op de hoogte van actuele branchezaken