Elektrische auto snel betaalbaar: meld u bij uw gemeente

BETA adviseert tankstationondernemers naar hun gemeente toe te gaan en hun inzet voor de energietransitie te tonen. Hiervoor is een conceptbrief opgesteld die kunt aanpassen aan uw persoonlijke omstandigheden en op eigen briefpapier kunt verzenden (hier te downloaden). Lisanne Henneveld: “Er wordt verwacht dat de markt voor elektrische auto’s zich razendsnel gaat ontwikkelen. Dit komt doordat de accuprijzen heel snel kelderen. De voorspelling van een topanalist van BNY Mellon is erop gebaseerd dat in 2021 de productie van een afzonderlijke accu-cel nog slechts 100 dollar zal kosten terwijl tien jaar geleden de prijs nog 1000 dollar bedroeg.“

Wind mee
De elektrische auto’s hebben ook de wind in de rug doordat enerzijds allerlei beleidsmaatregelen de auto-industrie stimuleren maar ook dat zij aan de andere kant worden bestraft. Onderzoekers wijzen erop dat de EU vanaf komend jaar boetes instelt voor autofabrikanten waarvan hun auto’s meer dan 95 gram CO2 per kilometer uitstoten. In 2017 stootte een gemiddelde Europese auto nog 118 gram per kilometer uit.

Netwerk
Een knelpunt is echter wellicht de aanleg van een goed netwerk van laadstations volgens de topanalist. “Inderdaad”, zegt Lisanne Henneveld, “dat is een zorg voor de overheid en de toekomstige e-rijder. Maar daar kunnen juist de tankstationondernemers van nu een grote rol in spelen. Zij vormen met elkaar een uniek netwerk van energiestations in Nederland die niet alleen gemakkelijk snelladers op het voorterrein kunnen plaatsen maar ook de noodzakelijke voorzieningen hebben die een moderne passerende e-rijder wenst. Ik noem bijvoorbeeld goede koffie, broodjes, services als stomerij en pakjes afhalen, warme maaltijden, wifi, toiletten, vergeten boodschappen enzovoort. Dus als de overheid dat ook gaat inzien en we samen de schouders eronder zetten, dan is dat zorgpunt ook snel achterhaald. We praten graag mee over de ontwikkeling van de laadinfrastructuur. Wij gaan op volle kracht vooruit de energietransitie in!”

Voor meer informatie kunt u bellen met het secretariaat op 010-4111180 of mailen naar lisanne@eendrachtbv.nl.

Daarom bent u BETA-lid

  • Direct en praktisch advies door uw eigen tankstationspecialisten
  • Regionale en informele bijeenkomsten met collega’s
  • Cao maatwerk; een betaalbare branche cao
  • Altijd als eerste op de hoogte van actuele branchezaken