Duidelijkheid over displayban tabak: uitstalverbod tankstations vanaf 2022

Het lijkt erop dat er ‘duidelijkheid’ is over de displayban tabak bij tankstations. Als het aan staatssecretaris Van Rijn ligt zal dit in 2022 zijn, terwijl supermarkten de tabak vanaf 2020 achter gesloten deuren moeten gaan verkopen. Hierover stuurt hij vandaag een brief naar de Tweede Kamer. Zoals u weet, neemt BETA namens petrol het voortouw in het tabaksdossier. In de vele gesprekken en contacten die er de afgelopen periode zijn geweest met het de overheid heeft BETA altijd benadrukt dat tankstations een 18-plus omgeving zijn. De insteek van de Tweede Kamer is immers om jeugdroken te ontmoedigen, en dan ligt het niet voor de hand om te starten bij tankstations. Andere verkoopkanalen, zoals supermarkten, hebben namelijk veel meer minderjarige klanten. De laatste maanden werd echter duidelijk dat de nieuwe regelgeving van het Ministerie van VWS zich richtte op het ontmoedigen van roken in het algemeen.

Martijn van der Kolk van BETA: “Wij hebben daarom in onze contacten geprobeerd uit te leggen wat voor belangrijke positie tabaksverkoop op dit moment nog inneemt in de tankshops. Als er dingen veranderen in de regelgeving, zoals de verplichting om tabak achter gesloten deuren te verkopen, dan heeft het dus behoorlijk wat tijd nodig om dit in te voeren. De impact is gewoon erg groot. Het lijkt er nu op dat de staatssecretaris gevoelig is geweest voor dit argument, want we krijgen twee jaar langer dan de supermarkten om de noodzakelijke aanpassingen door te voeren. De supermarkten zijn al veel langer bezig met de displayban in de praktijk, dus ook om die reden is het logisch.”

In de loop van deze week worden de details van de plannen bekend. We weten nu nog niet hoe de eisen van het ‘uitstalverbod’ er concreet uit zou zien, er blijven nog behoorlijk wat vragen over. Bijvoorbeeld hoe er nu wel aangegeven mag worden dat u tabak verkoopt. Middels een zogeheten internetconsultatie krijgen we de gelegenheid om op de inhoud van de nieuwe regelgeving te reageren. BETA zal uiteraard namens de leden gaan reageren. Wij zijn fel tegen jeugdroken, dus als er ergens tabak verkocht mag worden dan zijn tankstations nog steeds een ‘logische’ plaats. Verder maken wij ons zorgen over de investeringen die de ondernemer moet doen om de shop aan te passen. Ook u kunt straks zelf inhoudelijk aangeven wat u ervan vindt. Als alle reacties binnen zijn op de internetconsultatie dan zullen deze bekeken worden, en vervolgens kan de regelgeving definitief worden vastgesteld.

Daarom bent u BETA-lid

  • Direct en praktisch advies door uw eigen tankstationspecialisten
  • Regionale en informele bijeenkomsten met collega’s
  • Cao maatwerk; een betaalbare branche cao
  • Altijd als eerste op de hoogte van actuele branchezaken