Brandstofstickers: alles op een rijtje

Het was niet te missen vorige week in het nieuws, de Europese brandstofstickers zijn geïntroduceerd in Nederland. Vorige week is er ook een nieuwe website gelanceerd die bedoeld is voor consumenten: de site www.nieuwebrandstofstickers.nl is nu live. Omdat er een hoop vragen waren – met name opgeroepen door ‘foute’ berichtgeving over E10 – zetten wij nogmaals voor u de feiten op een rij. Wij proberen voor u het zo eenvoudig mogelijk uit te leggen en te regelen dat u zo gemakkelijk mogelijk aan stickers en een uitleg-poster komt.

Stickers met symbolen
Omdat er steeds meer soorten brandstoffen bijkomen ziet de consument door de bomen straks het bos niet meer. Althans, zo denkt de EU erover en daarom moet de consument beter en eenduidig in Europa geïnformeerd worden welke brandstoffen er bij de tankstations te verkrijgen zijn. Hiervoor zijn Europese regels gemaakt. Doordat de overheid met de marktpartijen en de NEN afspraken heeft gemaakt kunnen er in Nederland labels geplakt gaan worden op de pompen. Vanaf 12 oktober a.s. moeten deze stickers verplicht op de pompen zijn aangebracht. Gekozen is voor een simpel symbool waarvan de vorm (ruit, cirkel, vierkant) de brandstofsoort aangeeft en de aanduiding daarop de link moet leggen tussen brandstof en voertuig. De symbolen gaan dus over verenigbaarheid tussen auto en brandstof. Niet over de kwaliteit of het gehalte aan biobrandstof. Lisanne Henneveld legt uit: “Vanaf 12 oktober moeten alle brandstofzuilen en dispensers op de tankstations en de tankdoppen voor nieuwe voertuigen voorzien zijn van de nieuwe symbolen. Op verschillende websites is er informatie voor de consument beschikbaar en ook bij autohandelaren. In de hele Europese Unie zijn de labels/stickers hetzelfde.“

Mokobouw
Lisanne: “Omdat de NEN in deze alleen licenties voor stickers vrijgeeft en u daar als zelfstandige ondernemer niets aan heeft, is er naar een oplossing gezocht . Deze is gevonden in het bestellen via de website van Mokobouw van de stickers. Hier kunt u de nieuwe brandstofstickers bestellen. U kunt kiezen uit alleen een stickerset bestellen met plakinstructie voor 50 euro of dit geheel door Mokobouw te laten verzorgen voor 150 euro. De laatste variant houdt in dat u de stickerset op de brandstofpompen laat plakken door Mokobouw op de juiste posities. Bestellen gaat per tankstation, ongeacht het aantal pompen of producten. 1 Formulier per station.

De stickers kunnen dus door uzelf besteld worden via Mokobouw of verkregen worden via de eigen brandstofleverancier. U kunt nu dus alvast bij uw oliemaatschappij informeren of zij eigen stickers/labels gaan leveren aan u of dat u dat zelf moet gaan regelen. Over hoe het verder gaat met communicatie aan het publiek via posters e.d. zal ik u binnenkort informeren. Ik raad u wel aan tijdig te bestellen opdat u straks niet met wachttijden te maken krijgt en niet op 12 oktober gereed bent met nieuwe stickers op de pompen.

Ook is er een poster gemaakt in opdracht van het ministerie en met medewerking van de betrokken partijen om op een eenvoudige manier aan uw klanten uit te leggen waarom deze stickers nu op de nozzles zijn aangebracht en of hun voertuig geschikt is voor de nieuwe brandstoffen die steeds meet bio-componenten bevatten. Deze poster (aanklikken met button, zie bijlage) kunt u digitaal bestellen bij Mokobouw en dan op het gewenste formaat afdrukken voor op uw station(s). Ook het aantal afdrukken kunt u dus zelf bepalen. Ook hiervoor kunt u terecht op de website van Mokobouw.”

Ervaringen in het buitenland
In België zijn de eerste stickers al te zien in het straatbeeld. Op het vulpistool en de pomp staan zowel de bekende naam als de E-aanduiding. Dat kan dus moeilijk fout gaan. Vanuit Duitsland bericht dat de stickers daar nog op zich laten wachten omdat de Duitse regering de uitvoeringswet nog niet heeft vastgesteld. Dat geldt ook voor het Verenigd Koninkrijk waar het nog zeker 6 maanden gaat duren voordat de nieuwe stickers te zien zullen zijn.

Voor meer informatie kunt u mailen met Lisanne via lisanne@eendrachtbv.nl of bellen met het secretariaat via
010 – 4 11 11 80.

Daarom bent u BETA-lid

  • Direct en praktisch advies door uw eigen tankstationspecialisten
  • Regionale en informele bijeenkomsten met collega’s
  • Cao maatwerk; een betaalbare branche cao
  • Altijd als eerste op de hoogte van actuele branchezaken