Bezwaar tegen WOZ-aanslag loont!

En WOZ-waarde die met met 427.000 euro lager is bijgesteld? Eerder al schreef ik dat de WOZ-aanslagen met waardebepalingen van uw tankstation bij u op de deurmat zouden vallen. Dat is inmiddels gebeurd en enkele ondernemers trokken bij mij aan de bel omdat zij meenden dat de waarde van hun eigen tankstation veel te hoog door de gemeente was geschat.

Quick scan
Dus belde een van hen mij op en legde ik hem uit dat hij kon bekijken of de gemeente wel de zogenaamde REN-methodiek had gehanteerd voor de WOZ-waarde van zijn tankstation. Zo niet dan kon hij van mij een quick-scan toegemailed krijgen met een excelsheet dat hij zelf kon invullen met de feitelijke gegevens van zijn tankstation. Die gegevens zijn bijvoorbeeld de hoeveelheid passanten per etmaal, het aantal opstelplaatsen, het inwonersaantal van het achterliggende verzorgingsgebied etc. Als de dan berekende WOZ-waarde veel lager bleek uit dit rekenmodel dan kon hij deze als bijlage toevoegen bij zijn bezwaar tegen de WOZ-waarde binnen de gestelde termijn.

Opvragen
Vaak adviseer ik de ondernemer eerst de aan de WOZ-waarde van de gemeente ten grondslag liggende taxatie opvragen bij de gemeente. Tevens kan ik een voor de ondernemer een pro forma bezwaar opmaken en dat hem toesturen. Dat geeft een beetje extra tijd. Zo kreeg de ondernemer in dit geval formulieren toegestuurd waarop hij zijn huidige gegevens moesten invullen (de WOZ waarde was gebaseerd op sterk verouderde gegevens) inclusief de bijlage van het rekenmodel en inmiddels is de WOZ waarde bijgesteld van 735.000 euro naar 308.000 euro!

Gemeenten
Het zal u verbazen hoeveel gemeenten nog steeds niet de door de branche (in overleg met het landelijk taxatieoverleg van de gemeenten) opgestelde REN-methodiek hanteren. Deze taxatiewijzer is belangrijk omdat deze transparant is en niet willekeurig, zoals voorheen wel soms het geval was. Daarom adviseer ik altijd om mij even te bellen voor overleg indien u twijfelt aan uw WOZ-waarde en deze samen te toetsen. Het kan u veel geld besparen omdat daar ook mee gerekend wordt bij andere belastingen. Niet alleen dit jaar maar ook de komende jaren. U wilt toch geen dief van uw eigen portemonnee zijn of de overheid nog extra spekken?

Neem graag contact op met Lisanne Henneveld via 010 -4111180 of lisanne@eendrachtbv.nl. Ik geef u graag advies of ga voor u aan de slag.

Daarom bent u BETA-lid

  • Direct en praktisch advies door uw eigen tankstationspecialisten
  • Regionale en informele bijeenkomsten met collega‚Äôs
  • Cao maatwerk; een betaalbare branche cao
  • Altijd als eerste op de hoogte van actuele branchezaken