BETA pleit opnieuw voor schrappen verkoopverbod alcohol

Tegenwoordig schenkt zelfs de kapper een glaasje wijn, en supermarkten hebben volledige tankstations op hun parkeerterrein (bijv. de Makro). Tankstations mogen echter geen bier en wijn verkopen in hun shop, en dit is BETA al jarenlang een doorn in het oog. Het vreemde en oneerlijke verkoopverbod zou wat ons betreft dan ook vandaag nog uit de Drank- en Horecawet (DHW) geschrapt moeten worden. Binnenkort wordt de wet geëvalueerd en de Vereniging Nederlandse Gemeenten organiseerde daarom een afgelopen woensdag een ‘Benen op Tafel-overleg’. BETA was daar uiteraard bij.

Belanghebbenden, brancheorganisaties en gemeenten waren uitgenodigd om hun ideeën uit te wisselen over de gewenste veranderingen voor modernisering van de DHW. Bestuurslid Ewout Klok en Lisanne Henneveld waren er aanwezig om te lobbyen voor het schrappen van het verkoopverbod voor tankstations. Het mooie was dat alle aanwezigen het BETA-standpunt heel goed begrepen. Ook werd het BETA-standpunt opgenomen in een lijst met voorstellen welke de VNG wil bespreken met het Ministerie van VWS. Ewout Klok: “We hebben eerder dit verkoopverbod aan de kaak gesteld bij de NVWA en de rechter. Dat lukte helaas niet. De aanpassing van de DHW biedt naar onze mening echter een kans om dit alsnog te regelen met een beroep op gelijke behandeling van feitelijk gelijke zaken.”

Ewout vervolgt met overtuiging: “Ooit was een supermarkt alleen een winkel. Je kon daar niet tanken. En een tankstation was vroeger echt alleen voor het tanken van een auto, en verder werd er wat smeerolie en autolampjes verkocht. Maar tijden veranderen! Die duidelijke grens tussen branches is er niet meer. Een modern tankstation heeft een prachtige shop waarin een groot assortiment aan food en non-food wordt verkocht. Ook versproducten die ter plekke klaargemaakt worden, vergeten boodschappen, tabaksproducten en bloemen welke meegenomen worden naar huis zijn verkrijgbaar in de shop. Dogwashes, zonnestudio’s en stomerijen zijn heel gebruikelijk tegenwoordig bij een tankstationshop. Als een supermarkt met een pomp voor de deur dit wel mag, waarom zouden wij dan geen alcohol mogen verkopen?

De klant van een modern tankstation is geen eenzame automobilist die fles gelijk aan de mond zet nadat hij de wijn heeft afgerekend. Het is eenzelfde klant als die van een supermarkt en die wil snel, gemakkelijk en gecombineerd zijn/haar aankopen doen voor die dag. En dat wil hij bij het tankstation, want daar rijdt hij elke dag langs en heeft hij bovendien net even getankt en een vers broodje gegeten. Dáárom heeft de shop van een tankstation bestaansrecht en dáárom is het onterecht dat de overheid betuttelend bepaald dat daar geen bier en wijn verkocht kan worden aan een klant.”

BETA meent dat een ‘level playing field’ en gelijke behandeling noodzakelijk en (juridisch) terecht is. Daarom gaan we opnieuw de discussie aan met de overheid en wetgever. Een nieuwe wet dient tenslotte ook van deze moderne tijd als uitgangspunt uit te gaan en niet een situatie van decennia geleden!

 

Daarom bent u BETA-lid

  • Direct en praktisch advies door uw eigen tankstationspecialisten
  • Regionale en informele bijeenkomsten met collega’s
  • Cao maatwerk; een betaalbare branche cao
  • Altijd als eerste op de hoogte van actuele branchezaken