Bedrijfsoverdracht? BETA adviseert!

Niet alleen is BETA u (juridisch) van dienst gedurende uw dagelijkse bedrijfsvoering, maar wij adviseren onze leden eveneens al meer dan 20 jaar met betrekking tot het overdragen van uw bedrijf. Heeft u plannen om met pensioen te gaan of wilt u één of meerdere stations van de hand doen? BETA adviseert en geeft antwoord op uw vragen. Is verkopen de beste optie? Of biedt verhuur wellicht ook interessante mogelijkheden?

De BETA-werkwijze
Eerst brengen wij aan de hand van alle relevante gegevens uw situatie in kaart. Wat voor contracten heeft u op dit moment lopen? Wat wordt in deze overeenkomsten bepaald? Voor welke periode lopen deze contracten? Daarbij bepalen wij op basis van onze jarenlange expertise de marktwaarde en wordt de technische staat van het station in kaart gebracht. Relevant zijn bijvoorbeeld de tankkeuringen, wanneer zijn deze uitgevoerd en zijn de tanks eventueel aan vervanging toe? Kortom wij voeren een zogeheten nulmeting uit zodat u precies weet waar u staat.

Verkopen
Zoals hierboven aangestipt hoeft verkopen niet altijd de beste (financiële) oplossing te zijn. De voordelen van het verkopen van één of meerdere stations is dat u, wanneer het station verkocht is, er geen omkijken meer naar hebt en geen financiële risico’s meer loopt. Daarbij krijgt u de waarde van het station in een keer uitgekeerd. In deze eenmalige uitkering schuilt dan ook meteen het nadeel. Aangezien het bedrag in een keer wordt uitgekeerd heeft deze uitkering fiscale consequenties waar wij u dan weer over bij praten.

Verhuren
In geval van verhuur blijft u de eigenaar en ontvangt u gedurende huurovereenkomsten op vaste basis de huuropbrengsten. Eindigt de huurovereenkomst verkeert u alsnog in de positie om het station te verkopen, of wellicht het station voor nog een termijn te verhuren. Het nadeel van verhuur is natuurlijk dat u aan het station verbonden blijft en er gedurende de tijd sprake kan zijn van externe factoren waardoor de waarde van het station mogelijk daalt.

De juiste kandidaat
Na de relevante gegevens te hebben uitgewerkt gaan wij met u in gesprek en zoeken daarbij de juiste kandidaat. Door onze kennis, ervaring en netwerk weten wij welke partijen geïnteresseerd zijn in uw tankstation. Daarbij kunnen wij een inschatting maken van het resultaat die een partij waarschijnlijk weet te realiseren. Aan de hand van deze informatie kunnen we een of meerdere kandidaten selecteren waarmee we het onderhandelingsproces ingaan. Na verloop van tijd zal er een onderhandelingsresultaat tot stand komen. In dit resultaat telt zeker niet alleen de huur- of koopprijs maar zijn ook de overige condities erg van belang.

De juiste kennis en expertise
De juristen van BETA stellen wekelijks verkoop- en verhuurcontracten voor tankstations en vastgoed op en weten dus precies wat belangrijk is. Mocht het daarbij zo zijn dat er na de ondertekening discussie ontstaat over de uitleg van een contract? Ook dan kunt rekenen op de bijstand van BETA.

BETA adviseert
Loopt u al een tijdje rond met het idee om een of meerdere van uw stations over te dragen? Neem dan contact op met Chris van der Straaten of Chris Marskamp van het BETA-secretariaat op telefoonnummer 010- 411 1180.

Daarom bent u BETA-lid

  • Direct en praktisch advies door uw eigen tankstationspecialisten
  • Regionale en informele bijeenkomsten met collega’s
  • Cao maatwerk; een betaalbare branche cao
  • Altijd als eerste op de hoogte van actuele branchezaken