Alcoholproces: BETA slaat nieuwe weg in, focus op onderscheid tankstation en supermarkt

Naar aanleiding van het teleurstellende oordeel van de rechter eerder dit jaar in het proces om bier en wijn weer terug in de tankshop te krijgen, heeft het BETA-bestuur advies gevraagd aan het Amsterdamse advocatenkantoor Boekel om te adviseren over de kans van slagen van een klacht bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) te Straatsburg.

Ewout Klok: “De weg om een klacht tegen de Nederlandse Staat in te dienen en beoordeeld te krijgen is lang en vol met juridische hobbels. Zoiets moet begeleid worden door juridische specialisten en dat kost veel geld. Het BETA-bestuur wilde goed onderzocht hebben of doorgaan met het alcoholproces zinvol was. Het blijft voor ons als pompstationhouders moeilijk te accepteren dat wij geen zwak alcohol mogen verkopen en supermarkten en wegrestaurants wel. Bij de laatste wordt het zelfs voor je ingeschonken! Maar de Nederlandse rechter oordeelde helaas dat de wetgever wel onderscheid mag maken tussen tankstations, supermarkten en wegrestaurants bij de wettelijke regeling over verkoop van zwak alcohol.”

Dirk van Garderen: “De advocaten van Boekel concludeerden dat de kans op succes van een klacht indienen bij het EHRM te Straatsburg heel erg klein was. Hiervoor zijn vele juridische redenen. Enkel het opstellen en indienen van de klacht zou al ongeveer 10.000 euro gaan kosten, en dan is de procedure nog niet eens gestart. In een tijd dat nu alles op alles gezet moet worden om tabak te behouden voor de tankstationbranche, meent het bestuur dat het niet logisch is veel geld te besteden aan een vrij kansloos vervolg van het alcoholproces in Straatsburg. Daarom heeft het bestuur hier na uitgebreid advies van afgezien.

Het advies van Boekel richt zich op twee andere wegen die wellicht de komende maanden en of jaren aanleiding geven om het alcoholverbod in de shop opnieuw aan te vechten; namelijk mogelijk weer een nieuwe procedure voeren wanneer het verschil tussen tankstationshop en supermarkt nog veel kleiner is geworden of een beroep op de Europese dienstenrichtlijn als daar meer duidelijke jurisprudentie over is gekomen. Het BETA-bestuur blijft daarom alert op nieuwe ontwikkelingen en zal dit uiteraard tijdens ALV en/of regioavonden met alle leden bespreken.

Mocht u nog vragen hebben over het verloop van dit alcoholproces, neemt u dan contact op met het secretariaat met Lisanne Henneveld via 010-4111180 of beta.henneveld@sde-bv.nl

 

 

Daarom bent u BETA-lid

  • Direct en praktisch advies door uw eigen tankstationspecialisten
  • Regionale en informele bijeenkomsten met collega’s
  • Cao maatwerk; een betaalbare branche cao
  • Altijd als eerste op de hoogte van actuele branchezaken