Aandacht voor geweld bij tabaksverkoop in Telegraaf

Vandaag staat er in De Telegraaf een artikel over de agressie en intimidatie waar medewerkers op tankstations mee te maken krijgen bij het handhaven van de leeftijdsgrens als er tabak verkocht wordt. Elke koper van tabak moet onmiskenbaar ouder zijn dan 18 jaar, wat in de praktijk betekent dat elke klant tot 25 jaar bij iedere transactie naar zijn of haar ID gevraagd moet worden. Dit leidt regelmatig tot problemen aan de kassa, bijvoorbeeld als de klant de tabak vervolgens niet meekrijgt omdat er geen ID getoond kan worden. BETA heeft hier vaker aandacht voor gevraagd. Lees hieronder het krantenartikel:

————————————————

Leeftijdscontrole sigarettenkopers roept agressie op
Kassamedewerkers belaagd

OOSTERHOUT – De verplichte leeftijdscontrole bij jongeren die sigaretten willen kopen, leidt tot veel agressie, intimidatie en zelfs fysiek geweld bij verkooppunten van tabak.

Tientallen werknemers van tankstations en supermarkten zitten volgens brancheorganisaties zelfs ziek thuis omdat ze de niet-aflatende beledigingen, intimidaties, ruzies en zelfs rake klappen bij de voorgeschreven leeftijdscheck mentaal niet meer kunnen verhapstukken. Tabaksverkoop aan minderjarigen is sinds 2014 verboden.

Belangenvereniging Beta van de tankstations spreekt bij monde van voorzitter Ewout Klok van ’meerdere gevallen van fysiek geweld per jaar’. „De cijfers worden niet bijgehouden, maar geweldpleging is helaas geen zeldzaamheid. Er wordt ook naar medewerkers gespuugd en ze worden bekogeld met spullen uit de tankshop.”

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel signaleerde kort na invoering van de leeftijdscheck al toenemende agressie. Tabaksverkopers denken dat het helpt als minderjarige sigarettenkopers zelf ook worden aangepakt. „Nu wordt slechts de verkoper beboet, waardoor de jonge roker het telkens ongestraft opnieuw kan proberen. Beboeten bij een mislukte poging zou de rust doen weerkeren”, zo redeneren uitbaters van tankstations, supermarkten en horeca-ondernemingen.

De pijn zit ’m volgens Beta-voorzitter Klok vooral in de verplichte leeftijdscontrole tot 25 jaar. „De tabakswet schrijft voor dat we bij iedereen tot die leeftijd een check moeten doen, ook als iemand de 18 overduidelijk is gepasseerd. Wie dat verzuimt terwijl er een inspecteur van de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit in de zaak staat, krijgt een boete van 1350 euro. Ook als achteraf blijkt dat de koper al ruim volwassen is.”

En zo kan het dus gebeuren dat vaste klanten die elke dag een pakje Marlboro komen kopen, zich telkens opnieuw moeten identificeren bij de kassa. „Dat leidt tot grote irritatie en soms zelfs tot klappen. Ook bij ons hebben zich al medewerkers ziek gemeld”, aldus woordvoerder Patrick Vanwersch van De Haan Olie. Deze firma in Oosterhout beheert 140 tankstations door heel Nederland.

Volgens Vanwersch gingen andere personeelsleden op zoek naar een alternatieve werkkring vanwege alle agressie: „Je houdt het niet voor mogelijk waar ze voor worden uitgemaakt. Het huidige systeem vergalt het werkplezier van velen en soms helaas ook de geestelijke gezondheid. Aangifte doen van verbaal geweld is veelal zinloos. De politie neemt de zaken serieus, maar stuit er op dat onze medewerkers vaak in hun eentje werken, zonder getuigen. Nog nooit heeft een aangifte vanuit onze tankstations geleid tot een aanhouding.”

Daarom bent u BETA-lid

  • Direct en praktisch advies door uw eigen tankstationspecialisten
  • Regionale en informele bijeenkomsten met collega’s
  • Cao maatwerk; een betaalbare branche cao
  • Altijd als eerste op de hoogte van actuele branchezaken